11. 05. 2024.

На основу бројних приговора потрошача, а који се односе на рад туристичке агенције Ел Греко, Удружење за заштиту потрошача обратило се и спорној агенцији и Туристичкој инспекцији.

Значајан број потрошача нам се обратио са приговором исте садржине. Наиме, потрошачи су на име Уговора о путовању уплатили новчана средства на текући рачун предметне агенције. У питању су била путовања на различите дестинације: Праг, Будимпешта и Париз. Након извесног времена, а пре почетка путовања, обавештени су од стране турситичке агенције да је путовање отказано, уз образложење да се није пријавио довољан број путника. Након истека законског рока од 15 дана, а и значајан период након овог рока, потрошачима нису враћена уплаћена новчана средства.

Након више безуспешних покушаја да самостално остваре своја права, потрошачи су се, уз доставу све потребне документације, обратили Удружењу за заштиту потрошача Војводине.

Поступајући по приговорима потрошача, у више наврата смо упућивали дописе туристичкој агенцији Ел Греко и позивали их да врате потрошачима уплаћени новчани износ. Међутим, на наше дописе ниједном нису одговорили, а на контакт телефоне нам се нико није јављао. Потрошачима до данашњег дана није враћен новац.

Из наведених разлога, а одмах након запримљених приговора потрошача, обратили смо се и Туристичкој инспекцији у Новом Саду, која је покренула поступак одузимања лиценце спорној агенцији, а све на основу члана 55. Закона о туризму, који између осталог прописује да се  лиценца одузима ако организатор путовања „откаже путовање и путницима у законском року не изврши повраћај новчаних средстава“.

Са надом да ће потрошачи остварити своја законом гарантована права, наставићемо да вас обавештавамо о свим новим околностима спорног случаја.

Претрага

Центар за европске политике

BEUC, The European Consumer Organisation

THE GLOBAL VOICE FOR CONSUMERS