02. 05. 2024.

У последњих неколико дана, са тржишта ЕУ повучена су два производа из Србије, с ознаком да носе охратоксин А у себи. Један контаминиран производ има у опису штрудла са смоквама (са 15 µg/kg), а други, само крекери (са 10 µg/kg).

Пракса узбуњивача за безбедност хране у Европској унији, РАСФФ-а, јесте да се међу подацима доступним за ширу јавност не наводи име произвођача, већ само опис производа.

Охратоксин А је нефротоксин с потенцијалним канцерогеним деловањем; доводи се и у везу с развојем ендемске нефропатије. Ократоксин А је примарно нефротоксичан (оштећује уринарни систем), а у великим дозама је и хепатотоксичан (оштећује јетру).

У житарицама и њиховим прерађевинама намењеним људској прехрани максимално дозвољене концентрације за охратоксин у Србији крећу се дo 10 µg/kg, а у ЕУ до 3 µg/kg за храну за одрасле и до 0.5 µg/kg за храну за децу.

Захтевамо од инспекцијских органа да по хитном поступку предузму мере из сопствене надлежности и изађу у јавност с именима произвођача и производа у којима су откривене недозвољене количине токсина.

Такође, питамо, и очекујемо одговор, да ли је произвођач (а он зна који је), наредио супер анализу својих производа и сировина, по хитном поступку?

Претрага

Центар за европске политике

BEUC, The European Consumer Organisation

THE GLOBAL VOICE FOR CONSUMERS