26. 04. 2024.

Крем сир Абц Класик хрватског произвођача Беље показао се најбољим на тесту словенске удруге за заштиту потрошача, и то у конкуренцији од десет сирних намаза код којих су се оцјењивале бројне њихове одлике, почевши од количине адитива, масноће, калција, бјеланчевина.

Како појашњавају из Звезе потрошников Словеније, стручни је жири на тесту провјеравао микробиолошки састав крем сирева као и количину плијесни или квасца који су први знакови да се намаз покварио, а ово посљедње код свих је десет узорака било испод минималне допуштене разине због чега су сви сиреви, барем кад је у питању микробиолошки састав, оцијењени пролазном оцјеном.

Потом је пет изучених кушача испробавало и сензорне одлике сирева на тесту као што су изглед, боја, текстура, мирис и окус, а посебно су добро били оцијењени сиреви глатке површине без сувишне сирутке, односно текућине, чврсте конзистенције, без грудица и они лако мазиви.

За жири је потом врло битно било и да сиреви имају “хармоничан мирис”, а овим је критеријима у коначници најбоље одговарао крем сир Абц, а слиједила га је Милбона произвођача З’Брегов.

Абц Класик на тесту је добио укупно 85 бодова потукавши, осим Милбоне, и сир Вивис такођер произвођача З’Брегов, док је на четвртом мјесту завршио Натур актив био свјежи сир произвођача Хофер, а на петом Меркаторов сирни намаз с врхњем.

Абц Класик притом на тржишту има и највишу цијену, чак 9,90 еура за килограм, а просјечну је оцјену добио тек за службено означавање на производу. Иако су сви сиреви добили пролазне оцјене, жири је закључио како добар дио њих ипак садржи превише соли, али и превише масноће.

Извор: jutarnji.hr

Претрага

Центар за европске политике

BEUC, The European Consumer Organisation

THE GLOBAL VOICE FOR CONSUMERS