25. 04. 2024.

У многим продавницама гардеробе и обуће у Београду у току су снижења, а у Националној организацији потрошача Србије кажу да су она "добар мамац за потрошаче", али да купци сматрају да би цене могле да буду и ниже.

На многим излозима по граду истакнути су натписи којима се купци обавештавају да су у току снижења, па тако поједини трговци наводе да су цене ниже и до 70 одсто.

Продавци кажу да су залихе "стањене", али да још има робе за продају по сниженим ценама.

Нови Закон о трговини, који је ступио на снагу 30. јула, дефинише акцијску продају, сезонско снижење и распродају, а у Министарству трговине, туризма и телекомуникација за Тањуг кажу да сви трговци имају обавезу да ускладе свој рад с новим прописом.

Најављују да ће ускоро почети инспекцијске контроле и подсећају на обавезу трговаца да истакну период трајања снижења и тачно дефинишу која је роба на снижењу.

Новим законом је утврђено да сезонска снижења, односно продаја робе по сниженој цени након сезоне могу да буду дозвољена највише два пута годишње, и то у раздобљу између 25. децембра и 10. јануара и између 1. и 15. јула, и да трају највише 60 дана.

Акцијска продаја, односно продаја робе или услуге по цени која је нижа од претходне цене, по новим одредбама закона убудуће неће трајати дуже од 31 дана.

У случају продаје робе или услуге са сниженом ценом, трговац, односно пружалац услуге, дужан је да на продајном месту јасно истакне и снижену, али и претходну цену.

Трговци су, по новом закону, дужни да физички издвоје робу која је предмет распродаје од продаје робе под редовним условима.

Од објављивања распродаје до краја њеног трајања трговац неће смети да наручује и укључује у распродају нове количине робе која је предмет распродаје.

Дешавало се, међутим, да се веома често користи реч "распродаја" која упућује на то да се нуди роба која се више неће продавати или бар не код тог трговца, и да су цене ниже, а да се у кратком року тај исти производ често појави опет код тог истог продавца у редовној понуди.

Горан Паповић из Националне организације потрошача Србије каже да инспекција "гледа кроз прсте многим трговцима", јер није довољно упозната с новим законом и није добила јасна упутства како да се понаша.

Паповић за Танјуг каже да је новим законом јасно дефинисано шта је сезонско снижење, шта распродаја, а шта акцијска продаја.

"Када би инспектори ушли у књигу евиденције промета видело би се када је та роба ушла у продавницу. Ако је оглашено сезонско снижење, не може трговац да понуди на продају бунде и јакне уместо летњих мајица и шортсева", рекао је Паповић.

Упитан да ли је у последње време повећан број притужби потрошача, он каже да потрошачи не верују ценама на акцијама, јер сматрају да оне могу да буду још ниже.

Извор: РТВ

Претрага

Центар за европске политике

BEUC, The European Consumer Organisation

THE GLOBAL VOICE FOR CONSUMERS