25. 04. 2024.

Због сумње у квалитет супстанце коју садрже, стопирана продаја два медикамента. Упозорење о њиховој могућој штетности издала Европска агенција за лекове.

Лекови за желудац "ранитидин" и "ранисан" повлаче се са тржишта у Србији, али и у другим земљама, према препоруци Европске агенције за лекове (ЕМА), због сумње у неисправност активне супстанце ранитидин, произвођача Сараца Лабораториес Лтд. Проверама у Европи установљено је да ова супстанца садржи Н-нитрозодиметиламин (НДМА), који може да буде канцероген.

Два произвођача - "Хемофарм" и "Актавис", обавестила су Агенцију за лекове и медицинска средства Србије да добровољно повлаче са тржишта лекове који садрже ранитидин. Обе фармацеутске куће као разлог су навеле сумњу у квалитет активне супстанце, произвођача Сараца Лабораториес, који погоне има у Индији.

"Актавис" повлачи 46 серија "ранисана" од 150 милиграма, а три серије су, према информацијама из ове фармацеутске куће, блокиране у магацину "Актависа", односно неће се дистрибуирати. "Хемофарм" повлачи чак 467 серија "ранитидина" у различитим облицима и дозама. Ове компаније су од свих у ланцу снабдевања лековима који имају медикаменте из серија које се повлаче тражиле да преостале количине врате.

- Код нас пацијенти масовно самостално узимају "ранитидин" и "ранисан", мада овај други полако "пада у заборав", а многи и по препоруци фармацеута и лекара специјалиста - каже, за "Новости", др Невенка Димитријевић, специјалиста опште медицине, председник Секције опште медицине Српског лекарског друштва. - Они се погрешно препоручују за заштиту слузокоже желуца, а за то ефикасни могу да буду само блокатори протонске пумпе. "Ранисан" одавно не прописујемо, више није ни на листи лекова које покрива здравствено осигурање. Користимо га само у акутним стањима, кад пацијент има тегобе за које сумњамо да су последица оштећења слузнице желуца, и дајемо га у инфузији да "покријемо" пацијента док не стигне до болнице, али то је веома ретко.

На штетност ових лекова, посебно кад се узимају на своју руку, лекари су и раније упозоравали због могућих нежељених ефеката, али како каже др Димитријевић, пацијенти пију шта они хоће.

Сада је Европска агенција за лекове (ЕМА), на захтев Европске комисије, започела проверу лекова који садрже активну супстанцу ранитидин, након што су испитивања показала да неки од лекова са активном супстанцом ранитидин садрже нечистоћу НДМА. ЕМА ће, како се наводи у овој агенцији, проучити податке, како би проценила да ли су болесници који користе ранитидин под било каквим ризиком од НДМА, и обавестиће јавност чим информације буду доступне.

Ови лекови повлаче се и са тржишта БиХ. Увозници су повукли и 57 серија лекова "ранитидин" и "ранисан" који су били на тржишту у Црној Гори.

Канцерогени састојак

СПОРНИ Н-нитрозодиметиламин је органско једињење које се класификује као вероватни хумани канцероген, односно супстанца која би могла узроковати рак. Та класификација изведена је на основу испитивања на животињама. Он може бити присутан и у храни и води. Не очекује се, ипак, да може да изазове рак када се уноси у врло малим количинама, али то се на научном нивоу још испитује.

Извод: Новости

Претрага

Центар за европске политике

BEUC, The European Consumer Organisation

THE GLOBAL VOICE FOR CONSUMERS