20. 04. 2024.

Министар пољопривреде Србије Бранислав Недимовић изјавио је да је од данас забрањен увоз млека робне марке "Пилос" и млечних прерађевина босанског произвођача "Млечна индустрија - МИ 99" из Градачца због неодговарајућег квалитета, односно неусклађености онога што пише не декларацији и самог производа.

„На основу лабораторијских анализа утврдили смо да то млеко не одговара квалитету и забранили смо увоз. Не постоји нешто што је штетно по здравље, али не одговара декларацији. Млеко које је већ увезено у Србију ставиће се ван промета, а забраниће се продаја и свих млечних производа који потичу из те млекаре“, казао је Недимовић за ТВ Прва.

Додао је да је та млекара „озбиљан извозник млека у Србију, које се најчешће налази у великим трговинским ланцима“, те да га увози шест увозника.

Подсетио је да је пре неколико дана била читава шаржа паковања тог млека у коме је заправо била бела вода, а не млеко и додао да не жели да улази у анализу да ли је у питању гешка у производњи, јер је млекара дужна да испоручи млеко квалитета какав је наведен на декларацији.

Недимовић је истакао да Србија, водећи рачуна о својој прехрамбеној сигурности, има алате какао да спречи пласман оваквих производа на тржиште.

„Наше лабораторије су утврдиле да то не одговара ономе што пише на декларацији, нарочито у погледу млечних масти. Не да није 2,8 одсто млечне масти, него је далеко испод тога“, казао је министар пољопривреде и додао је да Национална референтна лабораторија у Батајници може да контролише 99 одсто роба.

Прецизирао је да је Управа за ветерину Србије од јутрос издала решење о свему, а обавестиће и колеге у Босни и Херцеговини.

„Искористили смо и право које имамо у складу са међународним споразумима и упутили ветеринарску инспекцију код произвођача на лице места“, казао је Недимовић.

 

Извор: Н1

Претрага

Центар за европске политике

BEUC, The European Consumer Organisation

THE GLOBAL VOICE FOR CONSUMERS