19. 04. 2024.

Хапшење тзв. детерџент мафије прошле недеље, која је продавала фалш робу познатих брендова, забринуло је многе потрошаче који често пазаре код пијачних препродаваца или путем интернет огласа у потрази за јефтинијом понудом.

Код ове организоване криминалне групе пронађена је велика количина база за прављење хемијских производа за домаћинство, за које постоји сумња да су канцерогени. Тачан састав коришћених супстанци за израду копија средстава за хигијену и кућну хемију утврдиће се анализом.

Полиција је ухапсила 21 особу због сумње да је производила, паковала и продавала фалш производе, познатих робних марки, и на томе је остварила огромну материјалну корист.

Робу су нудили за 20 до 30 одсто јефтиније у односу на редовне цене, и то на пијацама у Суботици, Новом Саду, Београду, Панчеву и преко огласа на интернету.

У Националној организацији потрошача Србије (НОПС) истичу да се на црном тржишту у Србији најчешће копирају хемијски производи за домаћинство, храна и одећа.

- То су артикли који се најлакше фалсификују, а највише се продају и ту је највећа могућност за потенцијалне преваре - објашњава Марко Драгић из НОПС-а.

- Просечан потрошач не може да процени да је у питању фалш, јер све делује као оригинал и једино анализом садржаја то може да се утврди.

Што се тиче фалсификата познатих брендова који нам кријумчарским каналима долазе са других црних тржишта, то су, како наводи, најчешће одећа и обућа. Ти производи често стижу из Турске и продају се у већим количинама, на пример, на бувљаку у Суботици.

Наравно, потражња за том робом је велика, јер је у односу на цене у продавници јефтинија и до 60 одсто.

Зашто потрошачи не могу да процене да је у питању фалш објаснио је начелник одељења за сузбијање високотехнолошког криминала Владимир Вујић. Он је, након хапшења организоване криминалне групе у Србији, објаснио да су они имали и производњу амбалаже и етикета и свега што је указивало да је такав производ оригинал.

- Углавном само анализама самог састава је могло да се утврди да та течност, кућна хемија, не одговара оној оригиналној - казао је Вујић.

- Разлика у цени била је од 20 до 30 одсто и то се на пијацама и у продаји правдало да је то разлика, која се, наводно набављала кријумчарењем, на пример, из Мађарске. И даље су на тим продајним местима тврдили да се ради о оригиналним производима, што, наравно, није била истина.

Како истиче Драгић, разлог што су грађани куповали ту робу, искључиво је везан за економску одлуку, јер су цене биле повољније. Он истиче да је једини начин заштите да потрошачи воде рачуна шта и где пазаре.

- Ако купују у продавницама, могу да докажу ко им је нешто продао, а тешко ће то моћи ако су на некој тезги - каже Драгић.

- Међутим, треба рећи да има пијачаних продаваца који поштено послују, а сада су се нашли на удару. Ти трговци оригиналне производе набављају јефтиније легалним токовимa у Мађарској и могу потрошачима да понуде повољнију цену. А, има и оних који оригинале допремају кријумчарским каналима. И потрошачи су, вероватно, у том уверењу и куповали производе од ове ухапшене групе.

Он указује да фалсификатори угрожавају пословање других трговаца, и да су нелојална конкуренција за њих. Ово је, како наводи, прва тако велика акција наших надлежних служби. Према његовом мишљењу, то је, вероватно, било на основу неке озбиљне дојаве, након чега је организовано и праћење тих људи.

Полиција је пронашла 900.000 евра и 100.000 евра у форинтама и швајцарским францима.

Запленили су и 13 аутомобила, две куће, плац и стан у Панчеву, два пиштоља и мању количину марихуане. За ово кривично дело предвиђена је затворска казна од једне до осам година затвора.

ФИСКАЛИЗАЦИЈА УВОДИ РЕД

Потрошачи ће имати већи степен заштите када 1. маја почне примена обавезе да и пијачни препродавци морају да издају фискалне рачуне. Тада ће се тачно знати ко је шта продао. Подсетимо, до 30. априла, поједине делатности, које раније нису биле у обавези да имају фискалне уређаје, сада ће морати. Међу њима су и пијачни препродавци, а они истичу да ће то за њих представљати проблем и да могу да изгубе тржишну утакмицу против великих ланаца маркета. Надлежни су објаснили да је циљ е-фискализације да се уведе ред у евидентирање промета, добара и услуга и већа контрола државе над извршавањем тих обавеза.

Извор: Новости

Претрага

Центар за европске политике

BEUC, The European Consumer Organisation

THE GLOBAL VOICE FOR CONSUMERS