19. 04. 2024.

Рат у Украјини и енергетска криза, повећали су потражњу за огревом. Анализа Шумарског факултета у Београду показује да се на дрва и пелет греје чак 49 одсто домаћинстава, а цена тог огрева скоро је двоструко скупља у односу на претходну годину.

Због нафте и гаса који су осетно поскупели, али и неизвесности са снабдевањем овим енергентима, многи потрошачи би могли да пређу на грејање на струју, уколико процене да им је то јефтиније. С друге стране, питање је да ли би наш електро-енергетски систем био спреман за повећану потрошњу електричне енергије. Уз све то, најављено је и поскупљење струје за домаћинства у наредном периоду.

Ни цене брикета и пелета нису повољније. У стоваришту у Београду кажу да су цене у односу на прошлу годину скочиле за 40 одсто. Цена пелета је прошле године била око 180 до 190 евра по тони, а сада је 310 евра.

"Ситуација на тржишту је јако отежана, тешко се долази до робе. Мислим да је ту доста утицала ситуација у Русији и Украјини, јер смо већински део пелета набављали из Украјине, али сада морамо да се окренемо нашим произвођачима или комшилуку Хрваској, БИХ, Црној Гори. Видећемо како ће се ситуација одвијати надаље, када људи буду почели на веће количине да узимају" указује Вања Јаковљевић, заменица директора стоваришта "Јаковљевић".

Цене огрева у Србији високе су већ сада, а када дође последњи тренутак да се купи огрев пред почетак грејне сезоне, трговци процењују да би цене могле да буду још више.

Грађани купују пећи на дрва да замене гас

Када је Марко Јаковљев из Сремских Карловаца 2013. градио кућу, уједно је и изградио оџак који никада није користио. Међутим, сада ће му требати.

"Не смемо да препустимо ствари случају. Биће све скупо - струја, гаса не знам да ли ће бити, а дрва су најсигурнија опција. Враћамо се један век уназад", каже Марко Јаковљев из Сремских Карловаца.

Грејање на гас му никада није представљало проблем. Рачуне за грејање је по сезони плаћао око 50.000 динара, а када се све то подели на 12 месеци, како каже Јаковљев, исплативије је него централно грејање. Сада су се ствари на тржишту енергената промениле, па и он размишља о алтернативи за грејање.

"Купићу неку половну пећку док још има и тога и бар једно два до три кубика дрва. Нек стоји, правићемо роштиљ ако остане", каже Јаковљев.

Мирослав Димитријевић из Ниша греје се на дрва већ дуги низ година. Огрев сваке године купује у овом периоду, али су ове сезоне цене знатно скочиле.

"Грејем се на дрва већ годинама, раније и другим изворима енергије по цени од 6.900 ове године, раније је било нешто јефтиније око 4.800 до 4.900 динара", прича Димитријевић.

Његов суграђанин Александар Ивковић, одлучио је да ове сезоне угради котао на гас. Прошле сезоне је три метра дрва платио 4.500 хиљаде динара, а ове чак 6.000 динара.

"Дрва морате да платите одједном, а ово месечно дође, па колко дође. Ако има биће га, а ако буде много скупо сналазићемо се", каже Ивковић.

Милошевић: Реално поскупљење струје од 10 до 15 одсто

Уредник економије у дневном листу "Данас", Александар Милошевић, за Еуроњуз Србија каже да наредних месеци и током следеће грејне сезоне не можемо очекивати бољу ситуацију, нарочито када се ради о пелету, јер је добар део количина долазио у Србију и из Украјине, а да је тај доток сада пресечен.

"Има и других проблема са пелетом, јер је његова производна цена сада већа, због цене струје, а то је све довело до несташице која је сада дигла цену јако високо и то не само пелета који се сада продаје по 300 евра, већ је то подигло и све остале цене огрева, од угља и дрва, до струје, јер се очекује да ће и она наредних месеци поскупети", рекао је Милошевић.

Јасно је да све опције за грејање поскупљују, али је питање да ли ће свих енергената, нарочито гаса, уопште бити довољно, па постоји могућност и најаве да би већи број људи могао да се одлучи за алтернативне видове грејања, пре свега на струју, али је питање да ли то наш енергетски систем може да поднесе.

"Уколико би велики број људи заиста прешао на грејање на струју, то би био проблем. Знамо да је наш електро-енергетски систем прошле зиме био у проблемима које је сам себи створио, због хаварија у ТЕНТ-у и Колубари, и због чега сада мора да увози струју по рекордним ценама на берзи, због чега је губитак ЕПС достигао пола милијарде евра. Уколико би људи прелазили на грејање на струју, то би било додатно оптерећење за ЕПС, то би правило додатну рупу у њиховом буџету. Било би скупо грејање и за грађане, јер ће и електрична енергија поскупети и тренутно је исплативо само грејање на ТА пећи", рекао је Милошевић.

Он сматра да није реално да струја за грађане поскупи 30, а за привреду 70 одсто, као што је било објављено у медијима, али процењује да би могло доћи до корекције цене за домаћинства од 10 до 15 одсто.

И "Србијашуме" енергетско предузеће

Премијекра Србије Ана Брнабић изјавила је да би због огрева и пелета ЈП "Србијашуме" требало посматрати као енергетско у будућности.

"Већ неко време се говори о проблемима са којима се суочавају произвођачи пелета, због  снадевања дрвним елементима. Постоји несташица дрвета, а ствар је у томе што Србијашуме не снабдевају само поризвођаче пелета и продавце дрва за огрев, већ и произвођаче који ову сировину користе за производњу ламината и ту имате ценовни притисак који диже цене дрвне грађе и за произвођаче пелета. Ту настаје проблем да обезбедимо оно што нам је основно, а то је грејање", каже Милошевић.

Он напомиње да је због тога Влада Србије одлучила да преименује "Србијашуме" у енергетско предузеће што би требало да створи предуслове да се обезбеди довољна количина трупаца, односно дрвне грађе, да се задовољи домаћа потреба за енергентима.

"У ситуацији опште енергетске кризе кључно је обезбедити пред зимску сезону да буде довољно енергената и да, колико је могуће, цене буду прихватљиве грађанима", сматра саговорник Еуроњуз Србија.

Извор: Еуроњуз

Претрага

Центар за европске политике

BEUC, The European Consumer Organisation

THE GLOBAL VOICE FOR CONSUMERS