19. 04. 2024.

Нова максимална цена евро дизела до краја маја биће 203,50 динара, док ће цена бензина евро премијум БМБ 95 бити 187 динара, објавило је Министарство трговине, туризма и телекомуникација. Дизел је поскупео за 1,3 динара, а бензин за три динара. Нове цене важиће до 24 часа 31. маја 2022. године, с обзиром да се уредба о ограниченим ценама горива примењује до тада.

Током протеклих седам дана евро дизел се на пумпама продавао за 202,2 динара, док је евро премијум БМБ 95 коштао 184 динара.

Влада Србије уредбом је прописала начин како се утврђује максимална цена ова два горива на бензинским пумпама. Примена ове уредбе продужена је до краја маја, уз измене које се односе на зараду бензинских пумпи којима је омогућена за динар већа маржа.

Највиша малопродајна цена евро дизела, према уредби, добија се када се просечна велепродајна цена овог деривата увећа за седам динара.

Исти начин обрачуна важи и за максималну цену евро премијума БМБ 95 - просечна велепродајна ценa овог деривата на територији Србије увећана за седам динара.

Извор: Н1

Претрага

Центар за европске политике

BEUC, The European Consumer Organisation

THE GLOBAL VOICE FOR CONSUMERS