19. 04. 2024.

Компанија Ц&А Србија прогласила је стечај, након што је, како је саопштила, "постала мета организоване царинске преваре непознатих починилаца".

„Починиоци су систематично починили више од 300 преварних радњи којима се крше царински прописи Републике Србије. Ова одлука утиче на 14 продавница и око 135 запослених у Србији. Ситуација је веома специфична и примењује се само на Србију. Овај развој догађаја ни на који начин се не тиче других тржишта на којима послује Ц&А“, наводи се у саопштењу компаније из Дизелдорфа, која продаје текстилну робу.

Додаје се да је починилац преваре један од пословних партнера компаније, „као и други починиоци који су и даље непознати“.

„Наведени починиоци систематично су обавили више од 300 радњи преварног увоза у периоду од 2014. до 2021. године, злоупотребљавајући лого компаније Ц&А, погодности царинског статуса и овлашћења за заступање царинског представника компаније Ц&А у Србији. Кривично дело је откривено у октобру 2021. када је компанија Ц&А први пут обавештена о том преварном увозу од стране царинских органа Републике Србије“, пише у саопштењу.

Указује се да су након неколико месеци истраге и упркос доказима да Ц&А не треба да сноси последице тог кривичног дела, „царински органи Републике Србије заузели став да је компанија Ц&А Србија одговорна за плаћање царинских дажбина за робу која је декларисана у оквиру преварног увоза“.

„Након темељне анализе ситуације управљачки тим компаније Ц&А Србија закључио је да не може одговорно да сноси ризике даљег оспоравања правне позиције коју заступају органи Републике Србије. С обзиром на финансијски опсег захтева усмерених против компаније Ц&А Србија, управљачки тим је био приморан да данас прогласи инсолвентност. Даље поступке обрађиваће именовани стечајни управник“, наводи се у саопштењу компаније.

Блиц је раније данас објавио да је држава Србија открила да је ова компанија скоро седам година шверцовала кинеску робу, и на тај начин оштетила буџет Србије за шест милиона евра.

„Скоро седам година ова компанија је са аустријским шпедитером ‘Quehenberger’ радила против закона. Заједно су омогућили да се озваничи шверцована кинеска роба као њихова, тако што су ударали печат који је требало да буде доказ оригиналности. Шпедитер је чак после покретања поступка Управе Царина променио име, а како би сачувао репутацију и могао даље да ради у Србији“, казао је извор Блица, напомињући да у том прекршају није учествовао ниједан радник Управе царина.

Компанија Ц&А има више од 1.300 продавница у 18 европских земаља и више од 25.000 запослених. Прву продавницу у Србији је отворила 2012.

Извор: Н1

Претрага

Центар за европске политике

BEUC, The European Consumer Organisation

THE GLOBAL VOICE FOR CONSUMERS