29. 04. 2024.

Из позиције националног лидера у области заштите потрошача Национална организација потрошача Србије (НОПС) је почетком 2022. године регистровао жиг гаранције „НОПС - Проверено сигурна куповина“.

Жиг је намењен домаћим субјектима који по правилнику испуњавају 5 општих критеријума и посебне кртеријуме за субјекте које своју делатност обављају и путем или искључиво путем интрнета. Знак има за циљ подизања квалитета роба и услуга на тржишту Србије. Својим јасним и недвосмисленим значењем пружа својеврсну гаранцију квалитета означених производа и услуга потрошачима, при чему се доприноси општој функцији заштите потрошача као и унапређењу пословања корисника жига који тако постаје препознатљив потрошачима као поуздан на тржишту.

Настављајући у истом смеру НОПС је заједно са партнерским организацијама из „ConWeb“ мреже – ОПМ из Македоније и ЦЕЗАП из Црне Горе, у другој половини 2022. године регистровао и други жиг поверења са намером да се направи јасна разлика између конкурената на тржишту и створи основа за континуиран фер однос према потрошачима.

„Фер са потрошачем“ је регионално заступљен жиг који се додељује оним компанијама које испуњавају 26 критеријума из укупно 6 различитих области значајних, не само из домена заштите потрошача већ и заштите права на приватност, личних података као и савесног и одрживог пословања.

Заинтересовани привредни субјекти који желе да стицањем права коришћења жигова гаранције унапреде своје пословање и постану препознатљиви на тржишу, за детаљније информације и процедуру за остваривање права коришћења, могу нам се обратити на следећи начин:

За жиг гаранције "НОПС ПРОВЕРЕНО - СИГУРНА КУПОВИНА" на маил Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.
За жиг гаранције "ФЕР СА ПОТРОШАЧЕМ" на маил Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

Претрага

Центар за европске политике

BEUC, The European Consumer Organisation

THE GLOBAL VOICE FOR CONSUMERS