28. 04. 2024.

Јуче је тржишна инспекција запленила више од 22 тоне лажног "Ариел" прашка за прање веша. Како сазнаје "Блиц Бизнис" прашак је био намењен пијацама и малим продавницама, а о његовом квалитету најбоље говори изјава нашег саговорника да је за прање уместо 1 чаше правог прашка, потребно 3 овог лажног.

- Овај прашак све јесте, само није квалитет. Продавао би се на пијацама и малим локалним маркетима. За једно прање је потребна трострука доза у односу на овај прави, и пун је хемикалија које су штетне, рекао је за "Блиц Бизнис" Горан Паповић, председник НОПС.
Подсетимо како је јуче изјавио в.д. помоћник министра трговине и главни тржишни инспектор Александар Адамовић, акцијом тржишне инспекције је избегнута потенцијална опасност по здравље наших грађана.

- Поменути прашак био је намењен кућној употреби и налази се у паковањима од по 10 килограма, а његова амбалажа у највећој мери подсећа на оригиналан производ. Међутим, детаљним проверама у сарадњи са преставницима компаније „Процтер & Гамбле“, а која је и носилац права интелектуалне својине, недвосмислено је утврђено да је реч о фалсификату који је на српско тржиште увезен из Турске, потврдио је Адамовић.
Сектор тржишне инспекције Министарства трговине, такође је током јучерашњег дана, у сарадњи са надлежним Тужилаштвом и припадницима МУП-а Републике Србије, спровео акцију на подручју Руме, када је одузето 110 литара концетрованог инсектицида „ЦОРАГЕН 20 СЦ“.

- Овај кривотворени производ запакован је у амбалажу скоро идентичну оригиналном паковању, али је на основу додатних анализа утврђено да је реч о фалсификату, што је потврђено и од стране представника компаније „ФМЦ Корпорејшн“, која је носилац права интелектуалне својине, рекао је главни тржишни инспектор Адамовић и додао да је одузимањем овог фалсификованог производа, спречено да се у употреби код пољопривредних произвођача у нашој земљи нађе наведена количина неиспитаног и кривотвореног инсектицида, довољна за запрашивање различитих воћарских и повртарских култура на површини већој од 400 хектара.
- Не смемо допустити да наше пољопривредне производе, које купујемо на пијацама и маркетима, „трују“ овако опасна хемијска средства, произведена уз злоупотребу туђег жига, без икаквог надзора, контроле и поштовања стандарда који важе у нашој земљи, нагласио је помоћник министра Александар Адамовић.
Сектор тржишне инспекције Министарства трговине самостално и у сарадњи са другим државним органима и представницима компанија које су носиоци права интелектуалне својине, наставиће да интензивно спроводи акције на плану сузбијања сиве економије и пласирања фалсификованих производа на српско тржиште. Овакво деловање инспекције има за примарни циљ заштиту потрошача, будући да се кривотворени производи не смеју никако тратирати као безбедни, нити смеју да пружају привид исправности и квалитета.

- Само у акцији током протекле седмице Сектор тржишне инспекције је одузео кривотворену текстилну робу различитих светских робних марки, у вредности од око 100.000 евра. Кривотворени производи након окончања поступка биће уништени, јер њима ни под којим условима није место на српском тржишту, а такав став потврђује и чињеница да је кроз своје редовне и ванредне надзоре Сектор тржишне инспекције од јануара 2023. године са српског тржишта уклонио око 100.000 комада фалсификованих производа, чија вредност превазилази стотине хиљада евра, закључио је Адамовић.

Извор: Блиц Бизнис

Претрага

Центар за европске политике

BEUC, The European Consumer Organisation

THE GLOBAL VOICE FOR CONSUMERS