29. 04. 2024.

Европски ланац трговина одећом и производима за кућу Пепко могао би да се нађе у великим проблемима. Како преносе чешки медији, деоничари компаније Штајнхоф Интернационал која у свом власништву има чак 72 одсто деоница, одлучили су да ликвидирају компанију јер је њен власник банкротирао.

Мултинационална компанија Штајнхоф Интернационал гаси се више од пет година након што је избио рачуноводствени скандал. О гашењу холдинга акционари су одлучили на ванредној скупштини одржаној у среду.

Компанија углавном послује у области намештаја, кућних потрепштина и одеће, а кроз удео у јужноафричкој компанији Пепкор поседује и ланац продавница Пепко, који од 2013. године послује у Чешкој, а од недавно и у Србији.

Компанија Штајнхоф, која је поред ланца продавница Пепко у прошлости поседовала и компанију за намештај Кика, у проблемима је од 2017. године, када су током рачуноводствене ревизије откривене неправилности.

Шеф компаније Маркус Жусте је накнадно напустио компанију, а пореске преваре су постепено изашле на видело током даљих инспекција. Након истраге уследио је колапс цена деоница.

Мало је вероватно да ће деоничари сада добити било какву надокнаду, упркос открићима да је Штајнхоф исплатио скоро 450 милиона евра фирмама у иностранству у последњих пет година, те да су његови руководиоци такође добили велике суме новца.

Ланац Пепко, који управља са скоро 280 продавница у Чешкој, не би требало да буде погођен крајем Штајнхоф Интернационала. Компанија, која је активна у 20 европских земаља, котирана је на Варшавској берзи и, према службеној изјави коју цитира Money.pl, послује као „независна и финансијски стабилна компанија“. Штајнхоф поседује 72 посто деоница ланца Пепко, пише чешки портал el5.

Извор: nova.rs

Претрага

Центар за европске политике

BEUC, The European Consumer Organisation

THE GLOBAL VOICE FOR CONSUMERS