04. 05. 2024.

Након недавних притужби пчелара да се у појединим мегамаркетима продаје мед сумњивог квалитета, Ветеринарска инспекција Министарства пољопривреде контролисала је квалитет меда у једном маркету у Новом Саду и ускоро се очекују резултати. Пчелари су се жалили СПОС-у да су у маркету приметили мед по цени од 215 динара, док је откупна цена за багремов мед 268 динара по килограму.

- Многи користе кукурузни сируп, који по изгледу и густини подсећа на мед, а литар кошта свега 54 динара, па је такав "мед" јефтинији. Чести су и фалсификати добијени од мешавине природног меда и шећера у коју се додају ензими. Србија нема лабораторије које би могле да открију овакве фалсификате, па се за сада анализе раде у Бремену у Немачкој - каже за "Блиц" председник СПОС-а Родољуб Живадиновић и додаје да ови производи нису штетни по здравље, али немају ни лековиту вредност као природан мед који су произвеле пчеле.

У СПОС-у очекују да ће Закон о заштити потрошача који ступа на снагу 1. јануара смањити учешће неквалитетног меда на тржишту.

Тим поводом, Живадиновић се недавно састао са министром трговине Слободаном Милосављевићем, који је обећао да неће чекати јануар, већ да ће одмах разговарати са директорима мегамаркета.

- Надам се да ће и провера наше пријаве овога пута бити независна јер се министар лично заложио. До сада смо сумњали и у провере, зато што су профити фабрика које продају мед лошег квалитета високи, и њихов утицај је у Србији велики - каже Живадиновић.

Ова организација која окупља 10.000 пчелара, планира да средином следеће године уведе и теглу универзалног изгледа у коју ће пчелари СПОС-а паковати мед. У ове амбалаже ће се паковати домаћи мед који производе чланови СПОС-а, а тегла је крајем августа 2010, заштићена у Заводу за интелектуалну својину. Неквалитетан мед није штетан по здравље, али није ни лековит

Заблуде купаца

Квалитет меда се не може проценити голим оком. Многи, приликом куповине окрећу теглу и прате брзину кугле, сматрајући да ако је мед густ и ако споро клизи, да је то знак да се ради о квалитетном домаћем пчелињем производу. У Савезу пчеларских организација Србије кажу да овај метод није ефикасан јер су фалсификати толико слични природном меду да се могу открити само тестирањем у лабораторији.

 

Извор: Блиц, 27.12.2010.

Претрага

Центар за европске политике

BEUC, The European Consumer Organisation

THE GLOBAL VOICE FOR CONSUMERS