28. 04. 2024.

 

Европске земље у 2012. години су Европском систему упозоравања потрошача (РАПЕКС) пријавиле 2.278 потенцијално опасних производа искључујући прехрамбене, што је за резултат имало предузимање неопходних мера за заштиту здравља и безбедности потрошача.

Упозорења на опасне производе у 2012. је било за 26% више него 2011. године, што се може приписати бољем раду и сарадњи власти у земљама ЕУ. Више од половине опасних производа потиче из Кине а међу прозводима који могу да представљају ризик за потрошаче највише је одеће и играчака.

РАПЕКС је систем ЕУ за брзо упозоравање на потенцијално опасне по потрошаче непрехрамбене производе. Захваљујући том систему, на тржишту се брже идентификују и са њега пре повлаче производи који могу да буду ризични за потрошаче, попут дечије одеће, текстила или електричних апарата који не испуњавају безбедносне стандарде.

Подаци о извештавању о опасним производима за 2012. се односе на 27 чланица ЕУ и Норвешку, Исланд и Лихтенштајн.

Европски комесар за здравље и потрошачку политику Тонио Борг оценио је да захваљујући снажнијој сарадњи на нивоу ЕУ потрошачи сада могу да рачунају на већу безбедност производа додајући да Европа константно унапређује способност да заштити грађане од опасних производа широке потрошње.

Истакавши да је систем РАПЕКС кључан у напорима ЕУ да се заштите потрошачи, Борг је подсетио да је Европска комисија раније ове године предложила и нове прописе о безбедности производа и наџору тржишта.

Прошлу годину, како је објавила Европска комисија, обележила је и појачана активност царинских служби широм ЕУ које су током године послале 144 упозорења на озбиљан ризик који прети од неких производа.

Посебно активне биле су царине Шпаније и Финске које су систему РАПЕКС доставиле 55 односно 29 упозорења од којих се највише односило на играчке, козметику и електричне апарате.

Највише се повлачи одећа

У 2012. години 34% корективних мера због небезбедних производа регистровано је у категорији одеће, текстила и модних артикала. Следе играчке које су у укупном броју предузетих мера учествовале са 19%, електрични апарати и опрема са 11%, моторна возила са 8% и козметика са 4%.

Најчешће корективне мере су заустављање и забрана продаје, повлачење са тржишта или позив потрошачима да врате производ и одбијање увоза на царини.

Од укупно 2.278 упозорења, 1.938 се односило на производе који представљају озбиљан ризик за потрошаче а остала су била за производе умереног ризика или су била информативног карактера.

У највећем броју случајева производи су носили ризик од повреде (586 упозорења или 25% укупног броја). Следи хемијски ризик који је евидентиран у 18% случајева а затим ризик од гушења (17%) и од удара струје (13%).

Као ризична због могућности повреде или гушења углавном је била дечија одећа са врпцама, попут купаћих костима.

Међу производима забрањеним у ЕУ у 2012. години биле су и крема за избељивање коже са хидрокиноном, чија је употреба у козметици и средствима за личну хигијену забрањена, и пластичне лутке које због материјала од којег су направљене представљају хемијски ризик.

Највише упозорења на производе из Кине

Прошле године 58% укупног броја обавештења о производима који представљају озбиљан ризик односило се на производе из Кине укључујући Хонгконг, 17% се односило на земље Европског економског простора, за 11% је непознат извор а 14% одлази на остале.

С обзиром на бројност опасних по потрошаче производа из Кине, ЕУ блиско сарађује са том земљом на размени информација. Ускоро ће Кина и ЕУ емитовати и серију видео записа како би кинеским произвођачима и европским увозницима пружили информације о безбедности производа.

ЕУ и Кина су највећи трговински партнери у свету. Кина је водећи испоручилац у ЕУ и други по величини купац европскх производа после САД. Истовремено је ЕУ други по величини извозник у Кину после Јапана.

Када је реч о опасним производима који потичу из ЕУ, од укупно 330 упозорења на производе пореклом из Немачке односило се 60, на производе из Италије 49 а на оне из Бугарске 45.

Подаци Комисије показују и да је пет земаља покрило 56% свих упозорења на производе који представљају озбиљан ризик по здравље и безбедност потрошача достављених систему РАПЕКС. При томе је половина чланица система у 2012. известила о више опасних производа него годину дана раније.

Из Мађарске су у 2012. у систем РАПЕКС стигла 294 упозорења на непрехрамбене производе ризичне по безбедност или здравље људи, из Бугарске 271, Шпаније 199, Немачке 167 а из Велике Британије 146.

Извор: euractiv.rs

Списак повучених производа можете пронаћи на следећим интернет страницама:

Претрага

Центар за европске политике

BEUC, The European Consumer Organisation

THE GLOBAL VOICE FOR CONSUMERS