28. 04. 2024.

 

Банке ће, по свој прилици, вратити грађанима све што су неосновано наплатиле у протеклих пет година кроз повећање камате, према препоруци НБС.



Како наводе „Новости”, према препоруци НБС, банкари ће морати да срачунају колико су више узели новца клијентима подижући камате на кредите уз образложење да је то у складу са „пословном политиком”, и то од тренутка мењања уговора до почетка примене Закона о заштити корисника финансијских услуга, крајем 2011. године.

Овај износ банке би требало да урачунају у превремену отплату кредита и да о томе доставе обавештење клијентима са измењеним планом отплате.

На овај корак НБС се одлучила после све више тужби грађана против банака које су подигле камате на кредите без прецизног објашњења и због тога изгубиле спорове, наводи се у препоруци НБС.

Применом ове препоруке смањује се и могућност настанка непредвиђених губитака и трошкова који могу да настану из будућих судских спорова. Због тога, банке би требало, у складу са начелом савесности и поштења и прописима заштите корисника финансијских услуга, да ускладе камате.

Према Закону о заштити корисника финансијских услуга, неопходно је да је дефинисана уговорна обавеза, односно да се прецизно наведе од чега зависи камата. Осим тога, на промену уговора не може утицати једнострано ни банка, нити клијент.

Велики број грађана, нарочито корисника стамбених кредита у швајцарским францима, већ је тужило неколико банака, и први спорови су добијени.

Грађани којима су кредити у току, доћи ће до дела новца који су морали да издвоје више од предвиђеног првобитним уговорима, али се отвара питање шта ће бити са оштећеним клијентима који су такве „увећане” кредите отплатили.

Банке су листом по избијању светске финансијске кризе, подигле каматне стопе на све врсте кредита, а да то нису консултовали клијенте.

Доста банака је пре ступања на снагу Закона о заштити корисника финансијских услуга кориговало своје каматне стопе, али оне никада нису враћене у целости на првобитан ниво.

Извор: Б92

Претрага

Центар за европске политике

BEUC, The European Consumer Organisation

THE GLOBAL VOICE FOR CONSUMERS