09. 05. 2024.

 

Представници организација за заштиту потрошача тврде да ће домаћи произвођачи све теже налазити место у малопродајним објектима у власништву „Агрокора”.



На рафовима хрватских трговинских ланаца у Србији налази се само 30 одсто српских, а 70 одсто производа из Хрватске, истичу удружења домаћих потрошача! Они наглашавају да српски произвођачи имају велике проблеме у пласирању робе у овим маркетима.

Председник Националне организације потрошача Србије (НОПС) Горан Паповић каже да се „Агрокор”, чија „Идеа” послује у Србији, није прославио по условима које нуди домаћим компанијама.
– Прво вам траже 3.000 евра само да уђете на листу добављача, па онда плаћате место на рафу, а онда још они касне у плаћању испоручене робе – истиче Паповић.

Картелски договор

Према његовом мишљењу, након што „Агрокор” преузме словеначки „Меркатор”, последице тог „укрупњавања” тржишта осетиће и потрошачи у Србији. Наиме, конкуренција ће бити још мања, а цене на тржишту формираће се искључиво на основу картелског договора. Паповић наводи да је на рафовима занемарљиво мало домаћих производа, а најмање 70 одсто потиче из Хрватске.
– Испада да ми не знамо како да препакујемо робу или било шта да произведемо – наводи Паповић.

Председник Уније потрошача Денис Перинчић такође наглашава да је јавна тајна да су српски произвођачи принуђени да плате да би се уопште појавили у хрватским малопродајним објектима.
– А то вам је најбољи доказ озбиљних монопола! Наравно, све се после угради у цену, па је за потрошаче све скупље. Произвођачи се не усуђују да о томе говоре како не би изгубили тешко стечено место на рафовима ових ланаца. Да не говорим колико чекају на плаћање робе, па испада да они кредитирају ове трговине – каже Перинчић.

Слично мисли и професор Економског факултета у Београду Љубодраг Савић, који сматра да ће положај домаћих произвођача када „Агрокор” преузме „Меркатор” бити још гори.
– У рукама два трговинска ланца биће и нож и погача! Свима је познато да домаћих производа има неупоредиво мање него страних. То је делом зато што немамо производњу, а делом јер тако диктирају картели. У том случају ћемо фуш робу морати папрено да платимо – изричит је Савић.

Логично укрупњавање

С друге стране, Слободана Петровића, генералног директора „Дењуб фудс групе”, у чијем је саставу „Имлек”, не брине то што ће „Агрокор” ојачати позицију на нашем тржишту.
– Верујем да ће ствари функционисати готово истоветно као сада. Барем кад је млеко у питању. Сада је на рафовима више од 90 одсто домаћих производа, уз изузетак пудинга, сирева и воћних јогурта. Реч је о логичном укрупњавању и не верујем да ће се то било како одразити на наше производе – каже Петровић.

Иначе, државни секретар Министарства трговине Драгован Милићевић упозорио је недавно на опасности које чекају домаће произвођаче, као и последице које ће без доласка великих трговинских ланаца трпети потрошачи у Србији.

Милан Простран (Привредна комора Србије)

Кад су улазили на наше тржиште, „Агрокор” и „Меркатор” су се обавезали да ће имати барем 51 одсто српске робе, под условом да испуњавају стандарде. Верујем да је то тако, посебно код прехрамбених производа.

Шта све у Србији држи „Агрокор”

  • Фриком
  • Дијамант
  • Идеа
  • Јамница
  • Рода
  • Меркатор

 

Тодорић: Направићу револуцију у Србији

Ивица Тодорић изјавио је за словеначки лист „Финанце” да ће у Србији направити тржишну револуцију.
– Тамо постоји један велики играч, а када буду два, биће боље за купце – рекао је Тодорић коментаришући куповину „Меркатора”.

Он је признао и да је био заинтересован за „Делту”.
– Био сам и у преговорима за куповину „Делте”. С том куповином добио бих српско тржиште, где смо већ присутни, и постао бих тржишно превелик. Имао бих проблема с регулисањем тржишта – навео је први човек „Агрокора”.


Извор: Информер

Претрага

Центар за европске политике

BEUC, The European Consumer Organisation

THE GLOBAL VOICE FOR CONSUMERS