29. 04. 2024.

 

Хлеб од брашна типа 1.100 на тржишту Србије практично не постоји. Купци се обмањују, јер оно што се нуди као црни хлеб у ствари су специјалне врсте, истичу у потрошачким организацијама. У Унији пекара тврде да нема превара, пољопривредна инспекција каже да није било неправилности.

Прави црни хлеб тешко је наћи. Он брже засити и здравији је од белог. У Националној организацији потрошача Србије кажу да нас варају.

Председник те организације Горан Паповић указује да оно што купујемо као црни хлеб то у ствари уопште није.

„Све оно што купујете као црни хлеб заправо је једна класична обмана од стране произвођача, јер тај хлеб који вама личи на црни хлеб је заправо хлеб коме су додате разне боје, односно јечмени слад који даје другу боју. Значи купујете тип брашна 500 и 800, а не тип брашна 1.100 од којег се пави црни хлеб“, објаснио је Паповић.

С друге стране, председник Уније пекара Србије Зоран Пралица тврди да је на декларацији тачно наведено шта купујемо.

„Никаквих превара нема са бојењем, са бојама и слично. Да произведете једну туру црног хлеба ви треба да потрошите четири-пет сати да би на крају данас продали или три, или две, једну, или пет векни хлеба, а да остатак баците“, навео је Пралица нагласивши да је потражња толико мала да је потпуно неисплативо правити црни хлеб.

Пекаре у Србији најчешће и не производе прави црни хлеб од брашна типа 1.100, кажу упућени.

„То брашно је специфично по томе што хлеб направљен од тог брашна буде јако нестабилан у самој производњи. Буде тврд, има структуру цигле, потпуно је нејестив. Наравно да ми то можемо да направимо, али ми то немамо коме да продамо“, истиче Александра Ђуришић из фирме „Дон Дон“.

Пољопривредна инспекција годишње добије око 300 пријава потрошача. Кажу, ниједна се није односила на лажни црни хлеб.

„У досадашњим контролама нисмо наилазили на то да неко продаје црни хлеб, а да он то у ствари није. Ти хлебови су декларисани на начин како је то прописано. Специјалне врсте су декларисане како је прописано и једноставно немамо неправилности тог типа“, рекао је представник Пољоприврдне инспекције Ненад Вујовић.

Бели хлеб у дневном промету великих трговинских ланаца учествије са око 60 одсто. Тамне врсте продају се 20 пута мање.

Извор: РТС

Претрага

Центар за европске политике

BEUC, The European Consumer Organisation

THE GLOBAL VOICE FOR CONSUMERS