29. 04. 2024.

 

Све већи број трговинских ланаца одлучује да продужи почек и на 12 месеци. Без одложеног плаћања продаја би била још мања, кажу трговци.



У Србији се и хлеб купује на кредит! Суочени са великом беспарицом потрошача, трговци све чешће одлучују да сами финансирају своје купце. Већина трговинских ланаца ове сезоне продужила је рок отплате рачуна и до чак 365 дана. Са раније просечних 30 дана одложеног плаћања намирница у супермаркетима, "догурало" се до чак 12 месеца.

Некада смо на кредит куповали кућне апарате и намештај, а сада смо принуђени да на рате купујемо хлеб, млеко, месо, поврће… Многи продајни ланци били су принуђени да снизе и преполове лимите рачуна, којим се омогућава почек. Последњи подаци показују пад промета у малопродаји Србије од око 10 одсто, на годишњем нивоу. Имајући у виду све мању куповну моћ грађана, не чуди дужи рок за плаћање који трговци одобравају. Питање је само како ће се то одразити на наплату потраживању у ланцу трговци-добављачи, јер постоји могућност да дође до кашњења.

– Више се трговинским кућама у постојећим условима исплати да кредитирају купце него да немају ништа – каже за "Новости" Александар Стевановић, економиста.
– То свакако није добар знак куда иде ова привреда, али је добро што такве потезе, на сву срећу, повлаче приватне компаније, па неће заболети грађане Србије по џепу из буџета.

Без почека, продаја би, признају трговци, била у "дебелом минусу", и заправо, прометници су принуђени да сами кредитирају купце.

– Одложено плаћање омогућено је на 180 дана, за било који износ куповине – каже Оливера Ћирковић, пи-ар "Универекспорта". – Бескаматност ове могућности плаћања сносимо искључиво ми, као компанија, а све у циљу боље понуде ка потрошачима. Свесни смо све слабије куповне моћи и овај пословни потез представља улагање у пословање, с обзиром на то да рентабилност и опстанак трговинских ланаца управо зависи од куповне моћи потрошача.

 


"Меркатор" и "Рода" нуде одложено плаћање чековима грађана до 210 дана, без лимита куповине, док је за куповину технике, текстила и галантерије, у вредности преко 6.000 дин, могућност одложеног плаћања до 360 дана, у једнаким месечним ратама.

– Код нас у "Темпу" сва роба се продаје на почек од 200 дана, а школски прибор, док траје акција, на 300 дана – кажу у "Делезу", у оквиру кога послују "Темпо" и "Макси". – У "Максију" сви рачуни доспевају на наплату за 90 дана.

У "Идеи" постоји могућност одложеног плаћања до 210 дана. У маркетима "Супервера" почек је 120 дана, без обзира на износ рачуна, а у "Интерексу" купцима нуде одложено плаћање до 90 дана. Поједине мање трговинске куће, у борби за сваког купца, нуде и почек од 365 дана.

Бескаматно

Докле год трговци буду нудили бескаматни начин плаћања, потрошачи ће га користити. Тога су свесни и банкари и трговци, па све чешће склапају међусобне уговоре, у којима нуде бескаматно плаћање картицама за одређена предузећа и продајна места. Тако конкуришу почеку. А с обзиром на економске прогнозе за наредну годину, и тада ће свака уштеда добро доћи.

Извор: Вечерње новости

Претрага

Центар за европске политике

BEUC, The European Consumer Organisation

THE GLOBAL VOICE FOR CONSUMERS