29. 04. 2024.

 

Почетком октобра очекује нас, према актуелним најавама, озбиљнија поскупљења. На листи се овог пуна неће наћи само храна, већ и грејање, вода и остале комуналне услуге.



Двадесетак основних животних намирница поскупело је од почетка године у просеку за око осам одсто. Осим хране, за 20 одсто у односу на исти период прошле године, поскупела су и средства за личну хигијену, козметзика, кућна хемија, али и слаткиши. И ту није крај, јер се тек очекује поскупљење производа због скока цене струје, а скупљи ће бити и вода и грејање.

Инфлација није, бар према доступним статистичким подацима, озбиљније повећана након што је, првог дана августа поскупела струја. Међутим, како кажу произвођачи и трговци, ово поскупљење енергије више ће се осетити у ценовницима који важе од 1. октобра. Разлог за то лежи у чињеници да је већина произвођача проценила да почетак септембра уз поскупљења значи још нижи промет роба. Међутим, додају уколико ускоро не поскупе, њихове производње биће испод границе издржљивости.


Централно грејање од следећег месеца поскупеће у просеку око пет одсто у готово свим градовима Србије. Домаћинства ће за стан од 50 квадрата месечно издвајати од 250 до 500 динара више. Недавно су поново скочиле и цене бензина и дизела. Због сталних поскупљења планирање куповине сваким даном постаје све теже, јер због честих поскупљења грађани више не знају какве ће их цене дочекати када после недељу дана поново уђу у супермаркет.

Текст и фото: Блиц

Претрага

Центар за европске политике

BEUC, The European Consumer Organisation

THE GLOBAL VOICE FOR CONSUMERS