29. 04. 2024.

 

Црногорски министар пољопривреде Петар Ивановић каже да су се на тржишту у тој земљи појавили сокови из Србије и са Косова без прописаног воћног састава.

Ивановић је изјавио да је анализа показала да сокови два произвођача из Србије и једног са подручја Косова не садрже прописани воћни састав, због чега им је упућена мера упозорења.

Он је казао да су анализе показале да сокови српских произвођача Вино Жупа и Таково, као и Либерион са Косова не садрже воћни састав наведен на декларацији.

Према његовим речима, уколико произвођачи не буду у року од 15 дана отклонили недостатке, уследиће забрана увоза.
"Анализе су утврдиле да производи имају од два до 25 одсто воћа, уместо декларисаних 50 до 100 одсто", рекао је Ивановић новинарима.

Он је навео да су контролисани сокови Вино Жупа од наранџе са наводних 100 одсто воћа, од боровнице са 50 одсто, те наранџе и јабуке са декларисаних 51 одсто воћа, Либерион од боровнице, као и сокови Таково од брескве и јабуке са наводних 50 одсто воћа.
"Сви су имају далеко мањи проценат воћа од декларисаног", казао је Ивановић, додајући да анализирани произвођачи тиме доводе у заблуду потрошаче.

Црногорски министар пољопривреде је рекао да је зато произвођачима анализираних сокова упућено упозорење да у наредних 15 дана исправе декларације, или да производи доведу у склад са њом.
"Уколико се оглуше на такво упозорење, уследиће привремена забрана увоза, а ако ни то не уроди плодом формираћемо такозване ‘црне листе’ и на дуже забранити увоз таквих производа због обмањивања потрошача", казао је Ивановић.

Он је навео да ће сви контролисани производи остати на црногорском тржишту јер, како је објаснио, нема законског основа за њихово повлачење, пошто здравље потрошача није угрожено.
"Овде није у питању проблем који утиче на здравље, као што је био у јануару са афлатоксином, већ ти произвођачи доводе потрошаче у заблуду. Потрошач не купује оно што би хтео и плаћа већу цену од оне које би требало", казао је Ивановић.

Он је најавио да ће Министарство пољопривреде наставити са контролом и других произвођача чији су воћни сокови присутни на црногорском тржишту.

Извор: Б92

 

Претрага

Центар за европске политике

BEUC, The European Consumer Organisation

THE GLOBAL VOICE FOR CONSUMERS