15. 05. 2024.

 

Због гласина да је сом пангасиус радиоактиван и да у себи садржи поједине тешке метале, Национална организација потрошача Србије (НОПС) је још пре годину дана радила комплетне анализе, које су показале да те врсте бојазни нема, каже председник НОПС Горан Паповић. Анализе су, каже он, рађене и у Институту „Винча“ и две независне лабораторије.

Риба – Међутим, оно што је ствар за нутриционисте, јесте да кажу да ли је он заправо риба или није јер његове нутритивне вредности нису познате – каже Паповић за „24 сата“, истакавши да је питање за Ветеринарску инспекцију када је последњи пут рађена контрола ове рибе.

Горан Паповић каже да Србија нема Национални савет за безбедност хране који би се бавио проценама ризика када је у питању нека намирница, као и да не постоји обавеза да се сваки пут када улази у земљу одређена храна и анализира.

– Министарство пољопривреде је својевремено донело такву одлуку, тако да се месечно уради око 100 анализа разних производа – каже Паповић.

Бура у јавности у вези са овом врстом рибе пореклом из Вијетнама подигла се пре неколико дана када је на интернету освануо снимак на коме се види како се пангасиус гаји. Наиме, портал „диетминдспирит.орг“ упозорава да ова риба живи у реци Меконг, једној од најзагађенијих на планети, да се храни остацима других риба (сушене па млевене кости, главе, репови…), да није искључена могућност да је њихова храна „филована“ хормонима раста јер расту четири пута брже од обичних сомова. Оно што је чини пријемчивом за купце и у Србији, али и у свету јесте и цена, која је и по неколико пута нижа од остале рибе.

Извор: 24сата

Претрага

Центар за европске политике

BEUC, The European Consumer Organisation

THE GLOBAL VOICE FOR CONSUMERS