29. 04. 2024.

 

„Поздрављамо одлуку Градског већа о одлагању почетка примене новог начина обрачуна топлотне енергије у Крагујевцу. Сматрамо да је оваква одлука једино решење у тренутку када постоје бројне нелогичности и енормно повећање рачуна потрошача, што је резултирало великим бројем примедби наших суграђана.



У наредном периоду треба заједнички радити на успостављању минимума сагласности који ће уважити и актуелни тренутак у коме живимо. Најбитнија промена која ће се догодити заправо представља начин обрачуна; досадашњи (паушални) утрошак по површини, односно запремини стамбеног простора, замениће обрачун по стварном утрошку енергије. Не треба се изненадити разликом у цени исте површине станова, јер једино мерило биће број радијатора и њихова снага.

Потрошачи који имају примедбе на висину пробних обрачуна треба, пре свега, да упореде вредност поменутог параметра са својим комшијама како би се видела одступања. При том, мора се узети у обзир и број ребара на сваком радијатору, њихова висина, ширина. Говоримо о истом типу грејних тела, јер сваки произвођач дефинише своју каталошку вредност, што значи да сваки радијатор има своју јединствену снагу.

Могућност за мерење потрошње у сваком стану постоји. У новоградњи и код индивидуалних облика становања (куће) већ је постављен један мерни уређај који очитава потрошњу. Код старијих станова настаје проблем јер су инсталације изведене и хоризонтално и вертикално те је немогуће једним мерачем измерити потрошњу. Постоје два решења која се већ примењују у неким градовима у Србији:

Уградња делитеља топлоте и термо вентила, уз услов да велика већина станара у истој згради (улазу) користи овакву врсту мерача. Трошак по грејном телу износи око 40 еура.
Мерач утрошка топлотне енергије који се мпже потпуно независно уградити у свако грејно тело, али је тај трошак далеко већи – између 300 и 400 еура. Исти је могуће смањити променом постпјеће инсталације при чему се више радијатора повезује на исти вод. Тако је могуће поставити један или два мерача у целом стану.

Време које је пред нама треба искористити за припрему онога што је неминовно, и што је, пре свега, законска обавеза, како би нов начин обрачуна прошао што безболније.”, наводи у саопштењу председник УО Организације потрошача Крагујевац, Зоран Николић.

 

Претрага

Центар за европске политике

BEUC, The European Consumer Organisation

THE GLOBAL VOICE FOR CONSUMERS