29. 04. 2024.

 

Комисија за испитивање проблема са увећаним децембарским рачуним за струју и квалитетом гаса требало би да изнесе налазе до 20. фебруара, изјавио је данас председник Националне организације потрошача Србије (НОПС) Горан Паповић.



Он је агенцији Бета рекао да не може да прихвати објашњење ЕПС Снабдевања да није било системске грешке са рачунима за струју.

На питање да ли онима који сумњају у износ рачуна саветује да их не плате, Паповић је казао да не може на тај начин да утиче на потрошаче.

Савет потрошачима је да уложе писмени приговор на спорни рачун и да, ако сумњају у исправност бројила, затраже баждарење од Дирекције за мере и драгоцене метале. Нико нема право да их искључи због једног неплаћеног спорног рачуна - истакао је Паповић.

Председник НОПС-а је истакао да је битно да се упути приговор и да о томе постоји додаз на папиру, а не само да се потрошачи жале на шалтеру електродистрибуције.

Паповић је додао да ће у комисији за испитивање проблема са рачунима бити представници Минстарства енергетике, Агенције за енергетику Србије (АЕРС) и НОПС-а.

Министарка енергетике Србије Зорана Михајловић је због великог броја притужби грађана на децембарске рачуне за струју затражила од ЕПС Снабдевања објашњење, а као одговор је стигла трвдња да није било системске грешке и да су рачуни већи због дужег периода очитавања и за око четвртину веће потрошње у децембру.

Након тога формирана је комисија која ће испититати проблем са рачунима.

Извор: 24сата

 

Претрага

Центар за европске политике

BEUC, The European Consumer Organisation

THE GLOBAL VOICE FOR CONSUMERS