02. 05. 2024.

 

Од 1. априла поскупеле су све поштанске услуге, потрошачи се осим на цене жале и на одлуку да се све препоручене пошиљке од сада морају слати авионом.

Поштанске услуге у унутрашњем и међународном саобраћају поскупеле су почетком априла и ако је судити по реакцијама грађана, најдрастичнија повећања су за слање пошиљки у иностранство. Читаоци који су се јављали реакцији „Потрошача” израчунали су на сопственим пошиљкама да су цене слања у неким случајевима увећане готово сто одсто. Новина која је такође изазвала негодовање корисника је недавно уведена обавеза да се сва писма и пошиљке шаљу препоручено авионом, чак и на најближе дестинације као што су Хрватска, Босна и Херцеговина или Словенија, где би стигле много брже и јефтиније да се шаљу возом, на пример.

– Изненађен сам овако драстичним поскупљењем поштанских услуга. Рецимо за слање препоручене пошиљке од 630 грама у јануару сам платио 889 динара, а сада ме иста таква пошиљка кошта 1.578 динара. То је скоро дупло више. Објашњења како су сада поштарине усаглашене и чак јефтиније него у другом земљама нису тачна, јер поуздано знам да слање пакета тежине до килограм у Италији кошта девет и по евра – каже читалац који се јавио нашој редакцији.

То није био једини позив који смо због нових ценовника поштанских услуга добили протеклих дана. Драстично повећање трошкова приметили су и они који се баве трговином преко интернета, а негодују нарочито они који пошиљке шаљу у Америку јер су сада цене више и до 100 одсто.


На званичном сајту Поште Србије корисници су уредно и благовремено обавештени да ће ово предузеће од 1. априла примењивати нови ценовник поштанских услуга у унутрашњем и међународном поштанском саобраћају. Као оправдање наводе да цене у унутрашњем саобраћају нису мењане више од пет година, и како је реално требало да буду увећане за више од 40 одсто, у складу са одлукама Владе Републике Србије и Извршног одбора Поште Србије, али су ипак минимално повећање – у просеку за око 5,5 одсто. За пример наводе поштарину за писмо тежине до 20 грама која сада уместо 22 кошта 23 динара, а судско уместо 44 динара – 46.

У саопштењу поште истичу и да су ускладили цене у међународном поштанском саобраћају у складу са трошковима међународног обрачуна.

„И поред знатног повећања ових трошкова, нове цене Поште Србије у поређењу са ценама земаља у окружењу биће повољније. Примера ради, цена слања писма тежине до 20 грама износиће 70 динара, док се у региону она креће од 75 до 115 динара. Препоручена пошиљка тежине до 20 грама износиће 220 динара, док се цена у окружењу креће од 263 до 353 динара”, кажу у овом предузећу, додајући да ће на овај начин нови ценовник бити усклађен са реалним трошковима пословања.

Извор: Политика

Претрага

Центар за европске политике

BEUC, The European Consumer Organisation

THE GLOBAL VOICE FOR CONSUMERS