29. 04. 2024.

 

Потрошену струју за лифтове, степенишно светло, пумпе за воду, грејање, плаћаће скупштине станара, а не грађани преко својих рачуна.

Нови рачуни за струју, који су према најавама бивше министарке енергетике Зоране Михајловић требало да буду прегледнији и јаснији од претходних како би их сви разумели, нису и даље довољно разумљиви многим потрошачима. Објашњење на две стране о новом, старом стању потрошње струје и графикон колико по месецима троше, више их је, тврде читаоци који се јављају нашој редакцији, збунио, него што им је разјаснио неке недоумице.

Потрошач из Краљева, који се у више наврата јављао „Политици”, каже да га је дуго најављивани мартовски рачун за струју 2014. опет збунио, поготово када је после разговора с комшијама у згради схватио да „пола Србије има дуг из претходног периода, односно она половина која живи у стамбеним зградама”.

За фебруар 2014., како објашњава овај наш читалац, имао је укупно задужење за обрачунски период од 3.212,64 динара, а након уплате од 3.212,65 дин., уместо да буде у преплати, за „ЕПС снабдевање” има дуг из претходног периода од 122,35 динара, на шта су му у Електродистрибуцији Краљево рекли „да то није дуг, иако тако пише, него је то заједничка потрошња, односно утрошена струја за степенишно светло, лифт или за подстаницу даљинског грејања и да ће тако бити и убудуће”.

На примедбу да овим преименовањем заједничке потрошње у дуг, губи право на попуст од пет одсто за редовно плаћање струје, речено му је да више нема тог попуста за заједничку потрошњу па пита како је то могуће?

У ЕПС-у на ове примедбе одговарају да је за купце код којих је у ранијем периоду ова ставка у рачуну изражавана као заједничка потрошња и као део укупне обавезе за утрошену струју, сада исказана искључиво као финансијско задужење купца у делу рачуна „уплате и финансијске промене по обрачуну за утрошену електричну енергију”. Разлог је што ово задужење није последица потрошње купца преко бројила, на коме се обрачунава његова потрошња, већ финансијско задужење.

Најважније је, напомињу у ЕПС-у, да купци овим новим начином приказа нису оштећени, а сви они који су своје обавезе измирили на време остварили су попуст од пет одсто и то могу проверити на другој страни рачуна.

Овај попуст се и раније односио само на обрачунату, али не и на заједничку потрошњу домаћинства, накнаду за обновљиве изворе енергије и остале ставке рачуна.

Овакав начин исказивања заједничке потрошње на рачунима је, истичу у ЕПС-у, привремено решење и задржан је само да нагомилавањем дугова не дође до обуставе испоруке струје за лифтове, степенишно светло, пумпе за воду, грејање…

„ЕПС снабдевање” ће у наредном периоду позвати на сарадњу Скупштине станара или у случају њиховог непостојања стварне кориснике заједничке потрошње да уговоре начин достављања обрачуна. На тај начин, заједничка потрошња се неће више исказивати на појединачним рачунима грађана за електричну енергију, већ ће струју плаћати Скупштине станара. То ће, истовремено, омогућити свима њима да на отвореном тржишту изаберу свог снабдевача електричном енергијом у складу са Законом о енергетици.

Извор: Политика

Претрага

Центар за европске политике

BEUC, The European Consumer Organisation

THE GLOBAL VOICE FOR CONSUMERS