26. 04. 2024.

 

Санитарна и ветеринарска инспекција тврде да нису одговорне за контролу хране у образовним установама.

За шта плаћамо инспекције?!

Све чешће деца у вртићима и школама у Србији трују се храном, али нико до сада није преузео одговорност! Санитарна, ветеринарска и остале инспекције задужене за исправност хране пребацују одговорност са себе на друге, док на десетине малишана завршава у болницама с тешким тегобама, најчешће заражено салмонелом. Службе које учествују у ланцу контроле квалитета добављача, начина дистрибуирања, складиштења и послуживања намирница очигледно не раде свој посао.

 

Око 300 отрованих

Да је другачије, у последњих шест месеци не бисмо имали више од три стотине оболеле деце која су јела неисправне намирнице.

Последњи у низу таквих случајева је тровање 23 деце из вртића „Весело детињство“ из Рашке, која су од петка до недеље затражила помоћ на Инфективном одељењу новопазарске болнице. Како каже инфектолог Хусеин Бушат, деца ће остати под контролом лекара још четири-пет дана.

Читав ланац

Горан Паповић, председник Националне организације за заштиту потрошача, каже да одговорност сносе директори установа, који расписују тендере за снабдеваче, а потом бирају најјефтинију, а не најквалитетнију понуду, затим шефови кухиња који припремају храну, возачи, који дистрибуирају, и они који је складиште.

– Не смемо заборавити на пољопривредну и ветеринарску инспекцију, санитарну инспекцију, Институт за јавно здравље, тржишну инспекцију. У нормалним земљама, да се дешава ово што и у Србији, више од половине запослених у овим секторима добило би отказ или завршило у затвору – категоричан је Паповић, и додаје да је непознаница и ко контролише намирнице и колико често.

Из Управе за ветерину тврде да колективна исхрана није у њиховој надлежности.

– За тровање у колективима најчешће су криви накнадна контаминација или клицоноштво, услови у кухињама и хигијена у поступку руковања храном – рекли су они и нагласили да долазе у контролу само кад епидемиолошка служба и санитарна инспекција позову да провере порекло сировина које улазе у кухињу.

Министарство здравља

Четири контроле годишње

У санитарној инспекцији рекли су да обављају четири контроле годишње у објектима за припремање хране.

– Кад постоји сумња на заразно тровање храном, наша инспекција одмах обавља ванредни санитарни наџор и налаже све управне мере да би се прекинуо пут преноса узрочника. Имамо 129 инспектора, а ове недеље смо започели наџор у објектима исхране бар једном месечно.

Извор: Курир

Претрага

Центар за европске политике

BEUC, The European Consumer Organisation

THE GLOBAL VOICE FOR CONSUMERS