28. 04. 2024.

 

Стање у декларисању прехрамбених производа на тржишту Србије је хаотично, а тренутна законска регулатива отвара могућности за бројне манипулације, изјавили су Тањугу представници потрошачких удружења, од којих се неки залажу и за доношење посебног закона о декларисању.

Подвала, кажу, има код воћних сокова, чајева, производа од меса где су састојци животињског порекла замењени оним биљног порекла, о чему потрошачи, наравно нису обавештени.

Они истичу и да непотпуне информације о производима не наносе штету само купцима, већ и представљају нефер конкуренцију и угрожавају “добре” произвођаче.
Председник Националне организације потрошача Србије (НОПС) Горан Паповић истакао је да у декларацији морају бити наведена битна својства и карактеристике самог производа, и не смеју се сакривати.

Он је напоменуо да битна својства не морају да буду набројана таксативно, али да је за сваког потросача веома битно да зна опште порекло прехрамбених производа које купује.

Према оцени Паповића, стање на домаћем тржишту када је у питању декларисање робе, је хаотично, а злоупотребе бројне годинама уназад.

Како је напоменуо, истраживање једне невладине организације је показало да је готово трећина од 2.000 испитаних производа била погрешно декларисано.

Паповић је као пример навео сокове и чај од бруснице, који је у једном случају, садржао свега три одсто ароме бруснице.

Он је истакао да треба појачати наџор над тржиштем и формирати Национални комитет за безбедност хране, јер су у супротном, упозрио је, отворена врата домаћим и страним шпекулантима.

Паповић је рекао да је доста тога у тој области уређено законима, али постоје проблеми у њиховој имплементацији и празан простор који отвара могућности за манипулације.

Председник Покрета за заштиту потрошача Београд Петар Богосављевић рекао је да је да је “много хваљен” правилник о декларисању упакованих производа усвојен крајем прошле године.

- Критике које смо имали на рачун тог правилника су игнорисане, а припрема се доношење новог правилника, али сада под притиском ових из ЕУ, јер актуелни није у потпуности усаглашен са обавезујућом регулативом ЕУ - казао је Богосављевић.

Он је прецизирао да се то односи на списак састојака и адитива, као и изглед саме декларације којом треба да се омогући потрошачу да брзо дође до оних информација које су за њега врло битне.

Неке одредбе Закона о трговини, сада, тврди Богосављевић, иду на штету потрошача.Он је додао да се то односи на то да на декларацији не мора да се наведе произвођач, већ само трговац који преузима робу произвођачу.

С друге стране, имате обавезујућу регулативу из ЕУ да потросач мора да има информацију о произвођачу и учесницима у тој производњи, односно пут кључних компоненти, истакао је Богосављевић.

Он је такође указао на довођење у заблуду потрошача када су у питању воћни сокови и нектари, односно освежавајућа безалкохолна пића.

Богосављевић је објаснио да је у неким случајевима воћни случај врло мали, испод 10 одсто, али је на производу истакнута слика воћа, што не би смело да се дешава.

Богосављевић сматра да треба донети посебан закон о декларисању и тако ићи и испред обавезујућег минимума који тражи ЕУ, пре свега у интересу домаћих потрошача.

Извор: Блиц

Претрага

Центар за европске политике

BEUC, The European Consumer Organisation

THE GLOBAL VOICE FOR CONSUMERS