19. 04. 2024.

Већина нас верује да се у кафи коју купујемо налазе само самлевена и испржена зрна кафе и ништа друго. Била то арабика или робуста и без обзира на начин припреме (турска, филтер, еспресо…), увек очекујемо да та топла, браон текућина има одређени укус и мирис на који смо навикли. Али, шта када наша јутарња шољица нема укус какав смо очекивали? Може бити да је нисмо припремили на добар начин, или можда нисмо дуже време чистили еспресо апарат од каменца, али може бити и да уместо 100% чисте кафе, заправо пијемо кафу са сурогатима.

Када се говори о сурогатима, ту треба разликовати две ствари: сурогате У кафи и сурогате ЗА кафу.

Уколико желите да смањите унос кофеина, желите да уштедите или једноставно желите да пробате нешто ново, онда можете да пробате неки од сурогата ЗА кафу. Један од вероватно најпопуларнијих у нашим крајевима је цикорија. Прах цикорије по изгледу личи на инстант кафу, а и укусом помало подсећа на њу. Цикорија је многима позната као замена за кафу, али она не садржи кофеин. Цикорија јача имунитет, побољшава метаболизам и смирује нервни систем и веома је цењена због високог садржаја инулина који има пребиотско дејство.

У продавницама здраве хране можете наћи „Дивку“, замену за кафу од прженог корена цикорије и прженог јечма. Поред ове, замена за кафу се може правити и од других врста биљака, нпр: од прженог храстовог жира, корена маслачка, махунарки (пасуља, соје)… Цикорија је раније била најпознатија замена за кафу, тачније није било мешања са кафом већ је продавана као 100%цикорија и 100% замена за кафу.

Сурогати се могу наћи и У кафи. Поред чисте кафе, у производњи исте се могу употребљавати и: јечам, раж, пшеница, јечмени слад,  смоква, рогач, наут, други јестиви плодови богати скробом или шећером, као и соја. Сурогатима кафе могу се додавати: пржени шећер, скробни сируп, меласа, јестива биљна уља… Неки од сурогата имају глутен и скроб, за разлику од њих, цикорија то нема. Осим тога, цикорија најчешће није у овој групи и јер је скуп сурогат.

Сурогати се могу наћи и У кафи. Поред чисте кафе, у производњи исте се могу употребљавати и: јечам, раж, пшеница, јечмени слад,  смоква, рогач, наут, други јестиви плодови богати скробом или шећером, као и соја. Сурогатима кафе могу се додавати: пржени шећер, скробни сируп, меласа, јестива биљна уља… Неки од сурогата имају глутен и скроб, за разлику од њих, цикорија то нема. Осим тога, цикорија најчешће није у овој групи и јер је скуп сурогат.

Пре свега, треба да знате да додавање сурогата при производњи кафе није забрањено. Правилником о квалитету кафе је омогућено да се такви „додаци“ нађу у кафи, докле год је то јасно наведено на декларацији, као и проценат који је коришћен. Таква кафа је јефтинија, јер су и саме сировине од којих је направљена јефтиније. Проблем настаје када поједини произвођачи НЕ наведу да су користили сурогате у кафи и тиме директно доведу потрошача у заблуду, јер ми мислимо да купујемо чисту кафу а у ствари добијамо мешавину кафе и сурогата (то је поготово опасно у случајевима алергија на одређене сурогате).

Нису само сурогати разлог зашто ваша кафа можда није тако квалитетна као што сте очекивали. На укус, мирис и квалитет могу утицати и неодговарајуће паковање, затварање кесица хефталицом, млевење, пржење и паковање у истим просторијама и сл. Све ово произилази из недостатка озбиљне и редовне контроле процеса производње и непостојања стручних лица која морају да руководе производњом кафе. Овакву ситуацију можете најћешће затећи у локалним пржионицама кафе.

Шта можете да урадите? За почетак, можете се водити тиме да велики произвођачи кафе више поштују процедуре и правила него локалне пржионице. Можда више волите овај или онај бренд кафе, али можете бити сигурни да велики произвођачи поштују одређене стандарде, те ако користе сурогате, да ће то јасно и навести на паковању (колико сам ја видела, од ових неколико најпознатијих брендова у Србији, сви имају „чисту кафу“). Ако имате времена, приликом куповине прочитајте декларацију на паковању, ради додатне провере.

Водите се оном старом народном – колико пара, толико музике. Дакле, они који стављају сурогате у кафу углавном имају тај луксуз да могу да спусте цену јер су сировине које користе јефтиније.

За све оне који су волели научне експерименте кад су били мали, постоји још један начин како могу да провере да ли је кафа коју су управо скували са или без сурогата. Све што вам је потребно је уобичајен прибор за кување кафе, мало сирћета и повидон јода.

И, да, пробала сам једном Дивку, имала сам утисак као да пијем неки чај од муслија… Права кафа је права ствар, све су остало нијансе….

Извор: coffeelove.rs

Претрага

Центар за европске политике

BEUC, The European Consumer Organisation

THE GLOBAL VOICE FOR CONSUMERS