26. 04. 2024.

 

Највећи европски аутомобилски клуб – Ауто-мото савез Немачке (АЦАД) који броји 20.000.000 чланова, упозорио је све чланове на својој званичној страници да их кроз Србију вребају лажне шлеп-службе које се представљају као њихови партнери! Због тога АДАЦ у следећој фази препоручује избегавање Коридора 10!

Наиме, преваранти се представљају као сарадници АДАЦ-а и покушавају да од жртава незгода на путу извуку новац. Како је наведено у саопштењу, у случају незгоде на путу, посебно би требало да буду обазриви туристи у Мађарској и Србији.

АДАЦ само у северној Италији и на хрватском полуострву Истра има ангажована своја возила и своје особље са обележјем АДАЦ клуба. Возила превараната су углавном маркантно жута и имају чак исписан и АДАЦ-лого, док се возачи представљају као "Златни анђели". Због тога превара на први поглед није уочљива. Међутим, возачи би требало да буду скептични, ако помоћ у иностранству – осим у Северној Италији и Хрватској – уследи са привидно правим АДАЦ-возилом, а не са уговорним партнером.  Овим путем напомињемо да је једини званични партнер АДАЦ-а код нас Ауто-мото савез Србије.

– Саветујемо да у случају незгоде у начелу прво контактирате број број +49 89 22 22 22 за помоћ у иностранству. Надлежна станица за хитне позиве у иностранству ангажоваће тада локалног партнера или шлеп-службу. Возач шлеп-службе који је добио налог увек зна име и члански број особе која тражи помоћ и на тај начин може да се идентификује као вршилац услуге АДАЦ-а. Возачи би посебно требало да буду опрезни ако се непосредно после незгоде заустави шлеп-возило и понуди помоћ. У таквом случају препорука је да се настала штета/квар прво пријави станици за помоћ у иностранству и да се сачекају даље инструкције. Уколико није могуће остварити телефонску везу са АДАЦ-ом путем мобилног телефона препорука је да своје возило закључате и да се удаљите од њега неколико метара. Преваратни у своја возила за шлеповање често уграђују електронске ометаче, који прекидају телефонску мрежу – наведено је у саопштењу АДАЦ-а.

АМСС годину дана уназад упозорава на овај проблем. У циљу заштите, не само оних који су чланови, већ и свих моторизованих грађана из Србије и иностранства, Ауто-мото савез Србије чини велики напор да сузбије лажно представљање појединаца који нуде услуге помоћи на путу. Обмањујући грађане партнерским логотипима, па и логотипима АМСС, које незаконито постављају на своја возила, проузроковали су бројне проблеме који су резултирали лошим квалитетом услуга и незадовољством великог броја људи, што је недопустиво.  Сем тога, препорука АДАЦ-а за обилажење Србије, могла би да изазове губитке од неколико стотина милиона евра, које држава наплаћује за акцизе за гориво, путарину кроз Србију и остале трошкове.

АМСС је већ спровео опсежну акцију уклањања лажних шлеп-служби са путева Србије уз подршку правосудних органа, како би на прави начин заштитио све оне који се нађу у ситуацији да им је потребна помоћ. С тога се позивају надлежни органи, а првенствено МУП, ЈП “Путеви Србије” и Пореска управа да се укључе у овај проблем како би сузбили преваранате на главним путевима Србије.

Упозорење које је АДАЦ поставио на својој званичној страници можете погледати ОВДЕ.

Извор: АМСС

Претрага

Центар за европске политике

BEUC, The European Consumer Organisation

THE GLOBAL VOICE FOR CONSUMERS