19. 04. 2024.

 

И док се још слежу утисци са недавног Егзита, поједини посетиоци питају да ли су их организатори довели у заблуду. Наиме, картица, која је једино средство плаћања на фестивалу, уједно је и платна картица, па су они који желе да поврате непотрошени новац постали нови клијенти ОТП банке. Организатори поручују да ће картице важити и следеће године.

Док су посетиоци уживали на Егзиту, многи нису ни слутили да ће за који дан имати рачун у ОТП банци. Они који до 12. јула нису стигли да новац који им је преостао на картици подигну на неком од штандова у Новом Саду, обавештени су да то могу да учине у било којој филијали ове банке. Међутим, тек после регистрације.

"На шалтеру где се картица преузима добијете брошуру на српском и енглеском језику на којој пише како ћете уплаћивати новац на картицу и како ћете тај новац преузимати. На тој брошури нигде не пише шта подразумева регистрација. Регистрација заправо није регистрација већ отварање рачуна у банци у којој ви можда уопште не бисте желели да отворите рачун. Ја заиста сматрам да су корисници Егзита доведени у заблуду", сматра посетилац Егзита Наим Лео Бесири.

Из ОТП банке и Егзита – истоветан одговор – нисмо никога довели у заблуду. Посетиоци су о свему, тврде, били јасно и на време обавештени.

"ОТП банка не условљава посетиоце да отворе рачун у банци, већ смо у сарадњи са Егзитом посетиоцима омогућили, након што су истекли сви рокови за исплату на фестивалу и у кампу, продужење рока за регистрацију у ОТП банци, која им омогућава да својим средствима могу располагати аутоматским пребацивањем на текући рачун", наводи се у саопштењу.

Без регистрације – нема ни новца. У удружењу за заштиту потрошача питају да ли су посетиоци били адекватно обавештени да регистрација значи отварање текућег рачуна.

"Они су били обавештени, али сматрамо да то није довољно. Закон јасно прописује на јасан разумљив начин који је неопходан да просечан потрошач зна која су његова права и које су његове обавезе", каже Младен Алфировић из Националне организације потрошача Србије.

Из Егзита тврде да је регистрација, односно отварање текућег рачуна у банци, начин на који су посетиоцима изашли у сусрет, како би и по затварању капија фестивала могли да подигну свој новац. Егзиташи, са друге стране, још желе да знају зашто на време нису обавештени о начину на који картица заправо функционише.

Извор: Н1

Претрага

Центар за европске политике

BEUC, The European Consumer Organisation

THE GLOBAL VOICE FOR CONSUMERS