19. 04. 2024.

МЕД је ароматичан, сладак, природни производ који стварају пчеле у свом организму од сакупљених сокова медоносних биљака.

Као лако сварљива енергетска храна (100 гр меда даје око 330 калорија) мед се препоручује спортистима, возачима и тешким физичким радницима. Поред тога, његови састојци повољно утичу на стварње и повећање броја црвених крвних зрнаца - те је мед одлична храна за децу, старије особе и реконвалесценте.

Класификација меда се врши на основу: начина добијања, односно издвајања из саћа; према врсти биљака са којих су пчеле сакупљале сокове и према квалитету.

Према правилнику о квалитету све врсте меда треба да имају следеће одлике:

  • - да садрже најмање 70% смесе фруктозе и глукозе, с тим да у тој смеси мора бити више фруктозе него глукозе;
  • - да не садржи више од 5% сахарозе, што значи да ако садржај сахарозе прелази ту границу да је мед фалсификован шећером;
  • - да не садржи више од 22% воде и 0,8% минералних материја;
  • - да не садржи укупних киселина у једном милиметру 0,1 нормалног натријум-хидроксида на 100 гр меда - више од 4. За 100 гр меда не сме се потрошити више од 4 мл 0,1 нормалне базе иначе је мед кисео и покварен;
  • - да му је специфична тежине најмање 1,390 мерено на 20°С;
  • - да има густу, течну конзистенцију, а ако је искристалисан - да на температури до 55°С поново прелази у течно стање и потом задржава све особине меда;
  • - да му није додат шећер (сахароза);
  • - да није добијен храњењем шећером, нити да је помешан са медом добијеним на тај начин;
  • - да је зрео;
  • - да није у стању врења или плеснив;
  • - да има мирис и укус својствен меду и да нема страни мирис и укус;
  • - да не садржи стране примесе;
  • - да није у залеженом саћу, односно да не потиче из таквог саћа;
  • - да није загађен инсектима или њиховим деловима, изметима инсеката или глодара;
  • - да није бојен било којим бојама;
  • - да му нису додавана средства за конзервисање и ароматисање; и
  • - да му киселост није смањена вештачким путем.

 

Према свом пореклу мед може носити ознаку и биљке од које претежним делом потиче: багремов, липов, ливадски и др. Међутим, мед ретко потиче од нектара само једне биљке. Зато је према правилнику о квалитету дозвољено стављање назива по медоносној биљци само под условом да мед садржи најмање 80% меда који потиче од цвета односне биљке. Мед који су пчеле сакупиле са разних врста цветова продају се под називом цветни мед.

За трговинско паковање меда најчешће се користи стаклена безбојна амбалажа кроз коју се види боја специфична за поједину врсту меда. Данас се све више користи и амбалажа од пластичних материјала или специјално оплемењене хартије. Мед се чува у затвореним судовима, па чак и херметички, на температури од око 10°С при релативној влажности просторија од око 60%. Искристалисани мед не сматра се поквареним, али је подложнији кварењу. На кварење меда нарочито утиче садржај воде већи од прописима дозвољеног, пошто изазива врење и размножавање гљивица (плесни).

КВАЛИТЕТ МЕДА се утврђује органолептичким (сензорским) испитивањем, микроскопском и хемијском анализом. Сензорском се утврђује боја меда која може бити бледожућкаста до мркожућкасте, што зависи од порекла, односно врсте биљке са које су пчеле претежно скупжале сокове, затим од сазрелости, начина добијања и начина чувања меда. Најсветлију боју има багремов мед, а најтамнију боју има шумски мед четинара.

Пошто мед на тржишту има релативно високу цену, постоји интерес за његово фалсификовање. Ради заштите потрошача правилник о квалитету изричито забрањује производњу шећерних производа сличних меду. Уколико се сумља да су меду додавани гипс, креда или слично ради повећања тежине, проверавање се врши на тај начин што се направи раствор меда. Уколико има страних примеса оне се на дну сталоже, а мед се сав раствори. Ако се претпоставља да је природном меду додаван кукурузни или неки други скроб то се, такође, може лако утврдити помоћу јодне реакције при којој раствор меда поплави, уколико садржи скроба.

Садржај смесе фруктозе и глукозе, воде, сахарозе, као и друег карактеристике квалитета меда и медиковца могу се утврдити само у овлашћеној хемијској лабораторији.

Национална организација потрошача Србије подржава акцију ветеринарске инспекције која је услед појављивања фалсификованог меда, исти повукла са тржишта и сматра да акцију треба проширити на територији целе Србије, како би избегли ширење фалсификованог производа. На нашем тржишту појавио се и мед из увоза који се декларише као домаћи мед (увоз из Кине). Позивамо потрошаче да пажљиво читају декларацију и о било каквим сумњивим производима обавесте надлежну инспекцију (санитарну) или организацију потрошача.

Уједно вас подсећамо да је чланица НОПС-а, Организација потрошача Крагујевац извршила анализу меда у 2008. години. Више о томе погледајте овде.

Претрага

Центар за европске политике

BEUC, The European Consumer Organisation

THE GLOBAL VOICE FOR CONSUMERS