19. 04. 2024.

Комисија за заштиту конкуренције казнила је пет компанија са 21 милион динара јер су утврђивањем цена закључиле рестриктивни споразум, који за циљ или резултат има значајно ограничавање, нарушавање или спречавање конкуренције. Компаније Роминг Електроникс, XЛС, Гигатрон, Техномедиа и Емецета су таквим договором, међусобно утврдиле цене за даљу продају потрошачке електронике. Приликом покретања истраге у септембру 2020. године наведено је да су на пример, у Србији цене за поједине категорије производа, биле веће за 33 одсто до 39 одсто у односу на цене у Мађарској, где је порез на додату вредност 27 одсто, док је у Републици Србији тај порез 20 процената. У Националној асоцијацији потрошача наводе да су рестриктивни споразуми којима се намештају цене устаљена пракса у Србији и да би Комисија за заштиту конкуренције требало да преиспита тржиште нафтних деривата и горива.

Зоран Николић из Националне асоцијације потрошача за Инфобиз каже да је оваква одлука Комисије у области потрошачке електронике – очекивана.

„Сетимо се да је ова иста варијанта била са продавцима спортске опреме – патика. Пре тога са продавцима дечјих колица и опреме за бебе. Србија је, генерално, мало тржиште, то сви морамо да разумемо. А, то је битно јер ће сви ти играчи врло лако да се договоре“, истиче Николић.

Сваки пут када у Србији дође "неки нови велики играч", потрошачи се потајно обрадују и понадају да ће донети нешто ново.

"И да ћемо ми, потрошачи, осетити шта значи конкуренција и у понуди и у цени", наводи Николић.

Србија заиста јесте мало тржиште где, како додаје, великим играчима не одговара да имају чак и представништво, већ свог једног дистрибутера који диктира своје услове којима се мала тржишта прилагођавају.

"Ми као потрошачи немамо право избора, ово није изненађење, већ пракса која је јако дуго присутна. Мислим да је далеко већа концентрација тих рестриктивних споразума на тржишту бензина и дизела. Цена горива на различитим пумпама разликује се само у неколико пара - то је можда питање за неки следећи посао Комисије за заштиту конкуренције", наводи Николић.

Извор: Н1

Претрага

Центар за европске политике

BEUC, The European Consumer Organisation

THE GLOBAL VOICE FOR CONSUMERS