20. 04. 2024.

Влада Србије усвојила је Уредбу о привременој мери ограничавања цене гаса и надокнади разлике у цени природног гаса набављеног из увоза или произведеног у Републици Србији у случају поремећаја на тржишту природног гаса, саопштено је после седнице.

Ова уредба је, како се истиче, усвојена због глобалног поремећаја на тржишту природног гаса и наглог скока цене овог енергента у читавој Европи, а у циљу обезбеђивања сигурног снабдевања тржишта Србије и заштите привреде и грађана који су упућени на коришћење овог енергента.

„Уредба има за циљ отклањање последица скока цене природног гаса као начина ублажавања последица енергетске кризе како би се обезбедило нормално снабдевање свих потрошача овим енергентом. Зато је било неопходно енергетским субјектима, који обављају делатност снабдевања природним гасом и снабдевања на велико, обезбедити право на надокнаду разлике у цени природног гаса набављеног из увоза и цене природног гаса из увоза која се користила за обрачун цене за даљу продају снабдевачима, јавним снабдевачима и крајњим купцима за новембар 2021. године“, наводи се у саопштењу.

Такође, било је неопходно обезбедити и право на надокнаду разлике у тренутној цени природног гаса произведеног у Србији у односу на новембар 2021. године.

"Ти енергетски субјекти принуђени су да овај енергент увозе по вишеструко вишој цени од цене која је била тог месеца", истиче Влада Србије.

Влада је на данашњој седници усвојила и Закључак о потреби образовања радних група за праћење стања на привредном и финансијском тржишту и стабилног, континуираног снабдевања храном и енергентима.

Извор: Н1

Претрага

Центар за европске политике

BEUC, The European Consumer Organisation

THE GLOBAL VOICE FOR CONSUMERS