24. 04. 2024.

Министарство трговине, туризма и телекомуникација данас је, на Светски дан права потрошача, у Београду представило Е-киоск - дигитални сервис који грађанима пружа информације о њиховим потрошачким правима.

„Е–киоск – ваш партнер у куповини“ је пилот пројекат тог министарства који ће у Тржном центру „Галерија“ стајати наредних шест месеци, а у наредним месецима ће бити постављен и на другим важним трговачким местима у Србији.

„Електронска куповина је прошле године у односу на 2020. годину порасла за 70 одсто и обрт на том тржишту у Србији је 55 милијарди динара. Када су у питању тужбе потрошача оне се мање односе на електронску куповину, него на традиционалну, само седам одсто њих се односи на трговину онлајн“, истакао је државни секретар у Министарству трговине, туризма и телекомуникација Урош Кандић на промоцији Е-киоска.

Представник Организације потрошача Крагујевац Зоран Николић је рекао да је Е-киоск начин да се потрошачи упознају са својим правима на лицу места, пре одласка у куповину.

"Идеја за Е-киоск је настала из нечега што ми знамо и о чему стално причамо, а то је да потрошачи нису довољно свесни својих права. Не постоји никакав закон који ће вас заштити уколико ви не покажете иницијативу", поручио је Николић.

Апликација "Е–киоск – ваш партнер у куповини" биће доступна на веб сајту Министарства трговине туризма и телекомуникација - Сектора за заштиту потрошача.

Извор: Н1

Претрага

Центар за европске политике

BEUC, The European Consumer Organisation

THE GLOBAL VOICE FOR CONSUMERS