Вести

Претрага

Центар за европске политике

BEUC, The European Consumer Organisation

THE GLOBAL VOICE FOR CONSUMERS

Цена пелета максимум 38.000 динара по тони, ограничен извоз огревног дрвета

Влада Србије ограничила је цену пелета на максимум 38.000 динара по тони у свим паковањима. Уредба је већ објављена у Службеном гласнику и примењује се од 5. августа наредних 90 дана. На данашњој седници Влада је ограничила извоз огревног дрвета, као и одређених врста иверја и пиљевине. Ова одлука такође је објављена у Службеном гласнику и примењује се до 1. новембра.

„Уводи се привремена забрана извоза одређених дрвних сортимената за потребе производње чврстих горива на бази биомасе на домаћем тржишту, у циљу спречавања критичне несташице ових производа, односно ублажавања последица несташице настале услед повећаног извоза и потребе становништва за повећаним снабдевањем проузрокованим кризом на светском тржишту енергената“, наводи се у Одлуци о привременој забрани извоза одређених дрвних сортимената од битне важности за Републику Србију.

Ограничење се, како је навело Министарство трговине, туризма и телекомуникација, не односи на извоз робе за коју је царински орган прихватио извозну декларацију пре ступања на снагу ове одлуке.

Влада Србије донела је данас и измењену Одлуку о привременој забрани извоза евро-дизела ЕН 590 којом се она продужава за још седам дана.

Извор: Н1