27. 04. 2024.

Министарство унутрашње и спољне трговине је преко Система за узбуњивање о небезбедним производима (НЕПРО) објавило да се са нашег тржишта повлаче два производа. У питању су кувало за воду и калупи за мафине.

Како се наводи, код кувала постоји ризик од електричног удара, јер производ нема уземљење, па корисник може да дође у додир са деловима под напоном, док код модли постоји "хемијски ризик" преноса материјала за паковање хране на прехрамбени производ који се у њима налази. За оба производа је наложено повлачење са тржишта, као и опозив производа од потрошача.

Како је упозорио НЕПРО, реч је о кувалу за воду бренда RОX, тип/модел 57831, са ознаком бар кода 3858890578317, капацитета 1,8 литара. Наводи се и да је производ упакован у картонској кутији црно-сиве боје. Произвођач је кинеска компанија "Guangdong Kelian Electrical Appliance Co", а увозник фирма "RОX-BG" доо, Руцовићева 7, Београд. Дистрибутери овог производа у Србији су продавнице Флутоо доо, ТС Сторк Груп доо, СТР Дуцко маркети, Роаминг Електроник доо, ПТП ДИС доо, Сента промет АД и други.

Други споран производ су силиконске модле - калупи за мафине робне марке Пепко модел СКУ 310531 број серије 2200131053168. Производ је упакован на картонској подлози са предњом - провидном пластичном страном. У образложењу пише да на калупима постоји ризик миграције/преноса формалдехида и меламина са поменутих материјала за паковање хране на прехрамбени производ који се у њима налази.

Извор: Мој Нови Сад

Претрага

Центар за европске политике

BEUC, The European Consumer Organisation

THE GLOBAL VOICE FOR CONSUMERS