26. 04. 2024.

Медији у региону преносе како се потрошачима нуди јефтин качкаваљ из увоза који није дозрео и пун је влаге због адитива

 

Део произвођача млека из централне Србије, који су овог викенда демонстративно блокирали Ибарску магистралу код Мрчајеваца, остају при захтевима да добију издашније државне подстицаје. Један од предлога је и да се знатно увећају увозне таксе за сиреве који су у последње време стизали у Србију по дампиншким ценама и гушиле домаћу производњу.

После недавног састанка у Министарству пољопривреде саопштено је да премије по литру млека остају 15 динара, али да ће ситуација на тржишту сирева бити праћена и да је могуће накнадно увећање износа прелемана.

Са растом увоза јефтиних сирева који стижу из западних европских држава боре се и земље у региону.

На удару је и Хрватска где су медији јуче објавили како је „гауда” у последњем тромесечју 2021. могла, у њиховим радњама, да се купи на акцији за 4,90 евра, док је сада најнижа акцијска цена овог најпродаванијег сира – 6,50 евра. „Вечерњи лист” наводи још један интересантан податак који би могао да буде важан за потрошаче али и инспекцију: често се купцима, за 5,5 евра по килограму, нуди и „квазигауда” која није дозрела и пуна је влаге због употребе адитива. Нема ближег појашњења о чему је реч, а према објашњењу стручњака са којима смо разговарали, ово би могао да буде качкаваља где је уместо млечне масте убачена палмина маст или скроб. Или је посреди нека друга технолошка подвала.

– Немогуће је у Холандији или Немачкој направити сир испод шест евра, што је произвођачка цена – напомињу познаваоци тржишта.

Произвођачи у Србији апеловали су такође да је домаће тржиште затрпано млечним производима који су нелојална конкуренција домаћем. Како смо недавно сазнали, има случајева да се качкаваљ из увоза продаје по цени од 3,5 до четири евра.

– Дошли смо у апсурдну ситуацију, за килограм качкаваља потребно је шест евра, јер је литар млека у Европи око 58 евроценти, а они га овде продају по три и по и четири евра. Једноставно, тај качкаваљ има своје време трајања и они желе што пре да га продају. Исто тако је и за сиром „гауда” којег желе да се ослободе ван европског тржишта, па је наше сада затрпано тим производима – изјавио је недавно Горан Васић, председник Удружењу произвођача млека Мачванског округа. Он је поздравио одлуку државе о увођењу заштитних такса.

Компанија „Екомил” из Бачке Паланке која се бави производњом „едамера”, „траписта”, „гауде”, недавно је партнерима послала допис у коме се наводи да су, због ситуације на тржишту, приморани да од 15. марта обуставе откуп млека за производњу сира.

– Цена млека у Европи је отприлике као и код нас. Цене увозног сира пале су у последње време на 2,7 евра по килограму и реч је о класичном дампингу, продаји далеко испод произвођачке цене. Наши месечни губици су велики, као и многих млекара које ће ускоро кренути истим путем јер су залихе енормно велике због увоза јефтиних сирева – казао је за „Политику” Драган Станимировић, власник фирме „Екомил”.

Сматра да је у Србији, када је реч о увозу, пре присутан дампинг јер инспекцијске службе приликом увоза сирева контролишу те производе.

Навео је да ако је у Хрватској објављено овако нешто, значи да има индиција да код њих постоје некакве технолошке подвале. – Они су у зони шенгена па нема граничних контрола. Код нас, приликом увоза, постоје инспекцијске контроле узорака сирева и хемијске и микробиолошке – нагласио је власник „Екомила”. Напоменуо је да ако је у Србији за млеко уведен прелевман од 15 динара, за сир би требало да буде минимум 150 динара, мада ни то није довољно.

– Тренутно тражимо решење и привремено заустављамо производњу. Да ли ћемо кренути зависи од даљих услова на тржишту – додао је Станимировић.

Извор: Политика

Претрага

Центар за европске политике

BEUC, The European Consumer Organisation

THE GLOBAL VOICE FOR CONSUMERS