24. 04. 2024.

Чини се да ће цена струје само наставити да расте услед тренутне ситуације у свету, тако да многи размишљају о начинима уштеде, односно смањења трошкова, а један очигледан начин крије се свима испред носа.


У питању је искључивање из струје уређаја које смо угасили или ставили у стендбај мод, а који троше струју чак и у том режиму. Остављање оваквих уређаја укључених је нешто што сви радимо и на шта се не обазиремо, али на дуже стазе та навика нас може коштати више него што мислимо.

Када су ови уређаји укључени у струју, чак и ако не раде, они ће трошити мало струје, а ово су највећи „кривци“:

Фрижидер/замрзивач

Фрижидер и замрзивач су стално укључени из очигледних разлога, те не изненађује чињеница да је око 12% електричне потрошње домаћинства резервисано за њих. Иако их не можемо баш искључити када изађемо из куће, можемо предузети једноставне кораке да их учинимо ефикаснијим, односно мањим потрошачима струје.

Редовно чишћење фрижидера, споља и изнутра, омогућава да не троши више енергије него што је потребно, а исто важи и за повремено отопљавање како се не би сакупиле залихе леда.

Телевизор

Скоро сви гасимо телевизор тако што притиснемо црвено дугме, али то га не искључује из струје већ само шаље у стендбај режим. То значи да струја и даље протиче кроз њега и да је он и даље троши, што се можда не види толико на месечном нивоу, али на годишњем се и те како види и није занемарљиво.

Конзоле

На сличну тему, конзоле за видео игре се често не искључују у потпуности како би се касније брже укључиле и како би се брже покренуле игре, а оне уопште не троше мало струје и код њих се уштеда примећује чак и на дневном нивоу, тако да наредни пут кад завршите играње, немојте ићи на стендбај него на "искључи" (shut down).

Кувало за воду

Кувало за воду не троши превише струје ни када ради, али како се оно не користи сваки час, апсолутно нема потребе да остане укључено у струју цео дан, из финансијских и безбедносних разлога.

Пуњачи

А када смо код безбедности, ни пуњачи за телефоне и друге уређаје уопште не морају бити константно укључени у струју, јер нас то прилично кошта. То сви радимо, али када бисмо кренули редом да искључујемо све пуњаче за телефоне, таблете и остале уређаје, сигурно бисмо видели разлику после неког времена.

 

Извор: City Magazine

Претрага

Центар за европске политике

BEUC, The European Consumer Organisation

THE GLOBAL VOICE FOR CONSUMERS