28. 04. 2024.

Европска комисија је недавно усвојила мере којима се, ради заштите животне средине, ограничава употреба микропластике која се додаје одређеним козметичким производима, у складу са хемијским законодавством ЕУ Реацх.
Међу производима су спрејеви у боји који се користе у различитој козметици, шљокице и сјајеви. Додатна мера је и повлачење растреситих шљокица и микроперлица које се такође користе у козметици. Забрана продаје ступа на снагу средином октобра 2023. године.

Нова правила спречиће испуштање близу пола милиона тона микропластике у животну средину. Такође ће бити забрањени производи направљени од микропластике који су у свакодневној употреби.

Тако ће шљокице и различити спрејеви који се користе у козметици бити повучени са тржишта и отићи у историју. Због тога се припрема снижење ових производа на тржишту.

Комисија која је посвећена борби против загађења микропластиком, како је наведено у Европском зеленом договору и новом акционом плану кружне економије која тежи ка нултом загађењу. У Акционом плану за нулто загађење, Европска комисија је поставила циљ да загађење микропластиком смањи за 30 посто до 2030. године.

Тим ради на смањењу загађења микропластиком из различитих извора: пластичног отпада и смећа, случајних и ненамерних испуштања у природу, као што су (пластични пелет, гуме и ослобађање микропластике из одеће), као и намерна употреба у производима.

 

Извор: Н1

Претрага

Центар за европске политике

BEUC, The European Consumer Organisation

THE GLOBAL VOICE FOR CONSUMERS